MegBook

10 fantasztikus sorozat az Apple TV+-ról

Ted Lasso Theme

2024. március 25. - MegBook

A magas minőségű saját gyártású tartalmaival az Apple TV+ abszolút a streaming platformok élén jár. Összegyűjtöttem 10 lenyűgöző Apple Original sorozatot, melyeket nem érdemes kihagyni. Személyes ajánló következik.megbook_apple_tv_-2.jpeg

1. Ted Lasso

Műfaj: vígjáték

Leírás: Ted Lasso (Jason Sudeikis) egy amerikaifoci-edző, aki egy brit futballcsapatot vezet. Ám a szakmai tudás hiányát jól ellensúlyozza optimizmusával… és finomságaival.

Személyes megjegyzés: Zseniálisan megírt sorozat. A történet, a karakterek a dramaturgia mind hibátlan. A teljes sorozatot átjárja a pozitivitás és a humor, miközben mélységekkel is rendelkezik. Tökéletes gyógyszer egy frusztráló nap után. Olyan meglátások és életfilozófiák szerepelnek minden egyes epizódban, amiket érdemes elsajátítani. A színészi játékok lenyűgözők, Jason Sudeikis brillírozik Ted szerepében. 13 Emmy-díjat zsebelt be, köztük kétszer egymás után nyerte el a legjobb vígjátéksorozat díját. Ted és a Richmond csapat történetét három évadon keresztül követjük nyomon. A legjobb sorozat a világon.

ted_lasso_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

2. A siló - Silo

Műfaj: sci-fi

Leírás: A jövő tönkretett és mérgező világában ezrek élnek egy hatalmas, föld alatti silóban. Miután a seriffjük megszeg egy alapszabályt, és silólakók halnak meg rejtélyes körülmények között, Juliette (Rebecca Ferguson), a gépész nyomozásba kezd, amely során megdöbbentő titkok, és az igazság is kiderül a silóról.

Személyes megjegyzés: Könyvadaptáció igazán erős vizualitással, történet kibontással és színészi játékokkal. Imádom a disztópikus sztorikat, már az alaphelyzet megfogott, de ahogy adagolja az információkat, építi a világot és vezeti a figyelmemet csak még jobban a kanapéhoz szögezett. Bár a műfaja sci-fi, inkább krimi történet. Egyelőre egy évaddal rendelkezik. Annyira izgalmasra sikeredett, hogy felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt is. Ha ez mind nem elég, csak annyit mondok, Rebecca Ferguson és Tim Robbins. 

061323_silo_season_two_announcement_post_big_image_01_big_image_post_jpg_og.jpg

3. Az eltérített járat - Hijack

Műfaj: thriller

Leírás: Amikor a KA29-es járatot eltérítik a Dubajból Londonba tartó hétórás út során, Sam Nelson (Idris Elba) – a tapasztalt vállalati tárgyaló – megpróbálja szakmai tudását felhasználva megmenteni a fedélzeten lévőket. Vajon ez a kockázatos stratégia lesz a veszte?

Személyes megjegyzés: Történetépítés, feszültség fenntartás csillagos ötös. Beszippant, hamar azon kapod magad, újabb és újabb epizódot akarsz nézni. Azért is kiemelkedők az Apple tartalmai, mert hitelesen teremti meg az alaphelyzeteket. Tökéletes pontossággal és részletességgel mutatja be egy repülőút rutinjait a felszállását megelőzően. Emellett képi szimbolizmussal is operál, amitől leesik az állam. Magyar vonatkozást is találunk a sorozatban. Nemcsak, hogy magyarul beszélnek, de még magyar színészek is szerepelnek benne. Egy évados sorozat, hét epizóddal rendelkezik. 

apple_tv_hijack_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

4. Fekete madár – Black Bird

Műfaj: dráma

Leírás: Ahogy Jimmy Keene (Taron Egerton) megkezdi tízéves börtönbüntetését, kap egy hihetetlen ajánlatot: ha ki tud csikarni egy vallomást a gyilkossággal gyanúsított Larry Hallból (Paul Walter Hauser), Jimmy szabad lesz. Ez a küldetés lesz élete legnagyobb feladata.

Személyes megjegyzés: Megtörtént események alapján készült. Csak ismételni tudom magamat, egy újabb fantasztikusan kibontott történetet nézünk végig, mégis a legnagyobb erénye a színészi játékok. Paul Walter Hauser annyira hitelesen alakítja a teljesen beteg Larry Hallt, hogy a tévéképernyőn keresztül is félni kezdek tőle. Nem véletlen nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat 2023-ban minisorozat kategóriában. Ez a sorozat is úgy mesél képekkel, nem akarok hinni a szememnek. Régen láttam sorozatban ehhez hasonló megoldásokat. Hat epizóddal rendelkezik.

5. A zsúfolt szoba – The Crowded Room

Műfaj: thriller

Leírás: Ez a pszichothriller Manhattanben játszódik 1979. nyarán, amikor is egy fiatal férfit  (Tom Holland) letartóztatnak egy sokkoló bűneset miatt – majd egy meghökkentő nyomozó (Amanda Seyfried) lép színre, hogy megoldja a tett mögött álló rejtélyt.

Személyes megjegyzés: Ez a sztori sem tartozik a legvidámabbak közé, arra ott a Ted Lasso. Két dologról kell beszélnünk ezzel az alkotással kapcsolatban. Egy, Tom Holland élete alakítását nyújtja. Érzékenyen játszik, de akad is lehetősége megmutatni színészi képességeit. 

A másik, Mundruczó Kornél rendezett három epizódot. Annyi mindenre büszkék vagyunk mi magyarok, de amikor kijött ez a sorozat, érdekes módon megfeledkeztünk beszélni arról, magyar rendező dolgozott ebben a hollywoodi, nevekkel teli Apple gyártású tartalomban. Az más kérdés, milyenek lettek ezek a részek. Ismerem Mundruczó munkáit, és sajnos nem igazán emelkedtek ki a többi epizód közül. Nem hagyott maradandó nyomott bennem, nincs semmilyen rájellemző vonás bennük, ha nem tudnám, ő rendezte, fel sem ismerném. Ráadásul ideje korán lő le dolgokat a képi megoldásaival. 

Az egész sorozattal átfogóan akadtak problémáim, rosszak az arányok, túl sokáig tart mire eljutunk a lényeghez. Nekem a hatodik résztől kezdett érdekes lenni, addig azt váram derüljön már ki, amit Mundruczónak hála már az első epizód kábé második képkockájánál tudtam. Minisorozat, kizárólag tíz epizódból áll.

6. Servant

Műfaj: thriller

Leírás: A Servant egy philadelphiai pár (Lauren Ambrose, Toby Kebbell) története, akik egy felfoghatatlan tragédia utáni gyászukban egyre távolabb kerülnek egymástól – ugyanakkor ajtó nyílik egy titokzatos erő előtt is, amely otthonukba költözik.

Személyes megjegyzés: M. Night Shyamalan története, ami azt jelenti, a tőle megszokott módon kellően misztikus és beteg is. Az egyik kedvenc iróm és rendezőm, szeretem a felfogását, a dramaturgiáját, ahogyan az érthetetlen furcsaságok köde lassan kitisztul és elém tárja a válaszokat. Négy évadon át követem a Turner család megtört és fordulatos életét. A kiindulóhelyzet felkavaró, kell egyfajta erős idegzet hozzá. 

7. Minden kémia – Lessons in Chemistry

Műfaj: dráma 

Leírás: Az 1950-es években Elizabeth Zott (Brie Larson) arról álmodozik, hogy tudós lesz belőle, ám a társadalom ezt nem hagyja szó nélkül, mondván, a nők helye a konyhában van. Elizabeth bekerül egy tévés főzőműsorba, és elhatározza, hogy nem csak recepteket fog tanítani a semmibe vett háziasszonyoknak.

Személyes megjegyzés: Annyira szép és érzelmi húrokat pengető. Piszkálja az igazság érzetet, könnyeket csal a szembe. Egy percre sem unod el magad, ez annak is köszönhető, bizonyos epizódokat más nézőpontból mesél el. Jól játszik azzal, mit hitet el veled, és ezzel szemben mi a valóság. Néhol úgy tűnhet, túl gyorsan halad a sztori vagy bizonyos elemeknek csak a felszínét kapargatja, de összességében lelki kielégülést nyújtó minisorozat. 

apple_tv_lessons_chemistry_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

8. Az utolsó szavai – The Last Thing He Told Me

Műfaj: misztikus

Leírás: Egy nő (Jennifer Garner) összefog a tinédzserkorú mostohalányával (Angourie Rice), hogy megtalálja a rejtélyes körülmények között eltűnt férjét (Nikolaj Coster-Waldau).

Személyes megjegyzés: Konkrétan egy nap alatt ledaráltam ezt a hét részes sorozatot, annyira izgalmas, kiválóan felépített. Olyan pici finomságokkal teli, hogy még hónapokkal később is motoszkál bennem. Jennifer Garner mindig harcos amazon, aki képes tűzbe menni a szeretteiért, ebben is tűzön-vízen át megy, de nem akcióhős módjára. Elmaradnak a látványos verekedések, hiszen ez a történet teljesen más műfajú, mégis nagyon jó benne. Kiválóan áll ez a szerep is neki. Szintén egy könyvadaptációról beszélünk. 

apple_tv_the_last_thing_he_told_me_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

9. See

Műfaj: dráma

Leírás: A távoli jövőben az emberiség elveszíti a látás képességét. A főszereplő, Jason Momoa alakítja a látás legendás adottságával született ikerpár (Archie Madekwe, Nesta Cooper) édesapját, akinek meg kell védenie a törzsét az őket fenyegető királynőtől. 

Személyes megjegyzés: Iszonyatosan erős vizualitásában. Az akció jelenetek zseniálisak, de egyben brutálisak is. Érdekes az alapötlet, a megvalósítás meg aztán pláne. Három évadon keresztül figyelhetjük Momoa fizikai és színészi teljesítményét is. 

10. Az afterparti – The Afterparty

Műfaj: vígjáték

Leírás: Ebben a rejtélyes krimiben semmi sem az, aminek látszik, ráadásul minden gyanúsított más-más zsáner segítségével adja elő a vallomását.

Személyes megjegyzés: A nyomozónőnek a stílusa rendkívül sok, és a sorozat sem feltétlenül a legmagasröptűbbek közé tartozik, mégis szerettem volna egy szórakoztató alkotással zárni a listát. Tökéletes választás erre Az afterparti a maga vígjáték mivoltával, melyben a bűnügyi műfajt karikírozza ki. Minden egyes epizód más stílusban készült, annak megfelelően, hogy az adott szereplő milyen filmműfajban látja az életét. Akad noir, romantikus vígjáték, de még musical is. Jelenleg két évaddal rendelkezik. 

Természetesen tíznél több kiváló sorozat található az Apple Tv+-on számos műfajban, a filmekről nem is beszélve. A lista pedig egyre csak bővül, úgyhogy irány az applikáció vagy az oldal, indulhat a böngészés.

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr118362353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása