MegBook

Áprilisi sorozatnézéseim

If I Ain't Got You

2024. május 21. - MegBook

Áprilisban négy sorozatot néztem végig a streaming szolgáltatók kínálatából az Úriembereket, A 3-test-problémát, a Falloutot és a Sarolta királynét. Hoztam egy összegző értékelést róluk. 

aprilisi_sorozatnezeseim.jpg

Úriemberek – The Gentlemen

Hol nézhető: Netflix

Epizódok száma: 8

Játékidő: 50 perc 

Műfaj: akció, vígjáték, krimi

Leírás: Amikor Halstead hercege meghal, másodszülött fia (Theo James) megörökli a családi birtokot beleértve a hercegi címet, a házat és a földjén fekvő marihuána ültetvényt is. 

Értékelés: 10/9

Kritika: Guy Ritchie azonos című filmjének átirata. Két dologra voltam igazán kíváncsi. Mennyire lesz más a sorozat, mint a 2019-es film, illetve tud-e egyáltalán Guy Ritchie sorozatot készíteni. Tud. A filmjeihez hasonlóan jól meséli a történetet, csodás a képi világa, a párbeszédek és a zene is. A rá jellemző pergő dialógusokat felváltották a lassabb és ritkább szövegek, amitől az elhangzottak csak nagyobb jelentőséggel bírnak. 

A történet egyszerre hasonló és mégis más, mint az Úriemberek című filmé, ettől függetlenül egyáltalán nem unalmas még úgysem, hogy a minisorozatban kivétel nélkül visszaköszön a film összes karakter típusa a box klubot vezetőtől kezdve a belevaló gengszter feleségen át mindenki. Ebből kifolyólag az sem okoz túl nagy meglepetést, ki mozgatja a szálakat, mégsem éreztem csalódást vagy keserűséget emiatt. 

A karakterek egytől egyig izgalmasak, alaposan kidolgozottak, még a mellékszereplők is. A színészi alakítások hibátlanok, Kaya Scodelario tökéletes Susie Glass szerepére és Theo James Eddie-je is meggyőzött, bár eleinte elég szkeptikusan álltam hozzá, nem hittem, méltó Matthew McConaughey szerepkörére. Mondjuk ha kicsit többször csukná be a száját, amikor nem beszél, az remek lenne. A legkiemelkedőbb alakítást Daniel Ings nyújtotta, aki Eddie testvérét, Freddyt játssza. 

Guy Ritchie felismerte a sorozat adta lehetőségeket, hogy 8x50 percben jobban lehet elmesélni egy történetet és bemutatni a karakterek motivációit, mint egyszer 110 percben, és ezt ki is használta. Ugyanannyira imádtam a sorozatot, mint a filmet.

aaaabsabh7emvwwsi1wdhptqiqip5i_pxzrke2dwy8pwv3hsadlrcapfjsrcsrf-pqtwl1c_koulmzzk1lo7s432fqefiri5alz0zownay2qi9scyfx9pyaiko5aj_b7hcwwmflkka.webp

Fallout

Hol nézhető: Prime Video

Epizódok száma: 8

Játékidő: 60 perc 

Műfaj: akció, kaland, dráma

Leírás: A minden idők egyik legsikeresebb videojátékán alapuló Fallout arról szól, hogy mit kaphatsz meg és mit nem egy olyan világban, ahol szinte már semmi sem maradt. Az apokalipszis után 200 évvel a luxusmenedékek kedves lakói kényszerűen visszatérnek a hihetetlenül bonyolult, meghökkentően furcsa és elképesztően erőszakos fenti világba.

Értékelés: 10/8

Kritika: Egyetlenegy Fallout játékkal sem játszottam, semmilyen háttértudással nem rendelkeztem előzetesen róla, kizárólag olyan szemmel néztem, mint akármelyik másik sorozatot. Milyen a története, mennyire összetettek a szereplők stb. 

Gyűlöltem az első epizódot. 

Ha magamtól kezdtem volna bele nem pedig a férjem hatására, akkor biztos, hogy az első rész után kikapcsolom, pedig imádom a posztapokaliptikus történeteket. Megfogott, ahogy elindult. Az egész menedékben játszódó rész felkeltette az érdeklődésemet, de aztán ahogy átfókuszáltunk Maximusra elvesztett. Tele lett unalmas és klisé szerű megnyilvánulásokkal, amitől mást sem tudtam tenni, csak sóhajtozni. Négy epizódon keresztül szenvedtem az indokolatlan brutalitástól, a kapkodós, következmények nélküli cselekménytől. Behoztak egy szálat, amiről aztán megfeledkeztek, mert másik irányba kellett elmenniük később pedig nem tértek vissza hozzá. Emlékezzünk csak Lucy és A ghoul tavi szörnnyel való találkozására.

A sorozat felénél feladtam. Biztos voltam benne, semmire nem fogunk választ kapni. Aztán mintha történt volna egy váltás. Hirtelen másik vágányra állt. Fejlődtek a karakterek, elkezdték összefésülni a történetszálakat, jól adagolták az információkat. Nemcsak, hogy felkeltették az érdeklődésemet, hanem végig fenn is tartották. Minden döntésnek lett jelentősége, plusz az indokolatlan brutalitást is eldobták. Hirtelen egy kiváló sorozatba csöppentem. Az az érzésem támadt, mintha nem ugyanazok az alkotók készítették volna  a második négy epizódot, mint az első négyet. Erről persze szó sincs.

A végére teljesen elégedett lettem. 

Tudom, hogy ez a sorozat a videojátékokra épül, mégha a története teljesen eredeti is. Számos easter egg lapul benne, ami a rajongóknak külön csemege, mégis egy sorozat, amit olyan emberek is néznek, akik soha életükben nem hallottak a játékról, így igazán nagyobb hangsúlyt fektethettek volna az első négy epizód minőségére is. 

Ajánlom mindenki figyelmébe az IGN 111 videojáték utalás a Fallout-sorozatban, amit nem biztos, hogy kiszúrtál című videóját, a nyolcadik epizód után mindenképp érdemes megtekinteni. Garantáltan más fényben látod a sorozatot, ha birtokában vagy ezeknek az információknak is. Velem megtörtént, ezért kapott nyolc csillagot végül a tízből.

fallout-prime-video_feature.jpg

A 3-test-probléma – 3 Body Problem

Hol nézhető: Netflix

Epizódok száma: 8

Játékidő: 60 perc 

Műfaj: kaland, dráma, fantasy

Leírás: Az 1960-as évek Kínájában hozott végzetes döntés visszaköszön napjainkban, ahol a tudósok egy csoportjának szembe kell szállnia a bolygót fenyegető veszéllyel. 

Értékelés: 10/6

Kritika: A Trónok harca alkotóinak új sorozata, amivel pontosan ugyanaz történt, mint a Trónok harca utolsó évadával. Rengeteg potenciállal bírt, de teljesen elszúrták. Ez a sorozat nem jó, pedig ígéretesnek tűnt. Akadozik. Mellékesen hangoznak el fontosabbnál fontosabb információk, kapkod és következmények nélküli. A szereplők reakciói indokolatlanok, motivációik zavarosak, még az arányok is, hogy kinek mekkora figyelmet szentelnek rosszul beosztott. Ez pedig az írókat és a rendezőket bírálja nem pedig a színészeket. Hat pontot adtam neki, mert még így is messze jobb, mint bizonyos Netflix gyártású sorozatok, viszont közelében sincs az Úriemberek színvonalának. A legértékesebb része a főcímzene, amit a Trónok harcát jegyző Ramin Djawadi szerzett. Érdekes tény, a Fallout sorozatnak is ő írta a zenéjét. 

A napokban érkezett a hír, hogy érkezik A 3-test-probléma második évada. Ne. Inkább fektessék az összeget egy másik sorozatba, mint ebbe. 

vzygtns3pkeh9w5bmhl5k4-1200-80.jpg

Sarolta királyné – Egy Bridgerton-történet – Queen Charlotte: A Bridgerton Story

Hol nézhető: Netflix

Epizódok száma: 6

Játékidő: 58 perc 

Műfaj: dráma, történelmi, romantikus

Leírás: A fiatal Sarolta (India Amarteifio) Londonba érkezik, hogy akarata ellenére kényszerházasságra lépjen György királlyal (Corey Mylchreest). 

Értékelés: 10/9

Kritika: Másodszor néztem végig A Bridgerton család spin-off sorozatát, mely Sarolta királyné fikciós történetét mutatja be. Magam is megszállottja vagyok Bridgertonéknak, mielőtt kijött az eredeti történet harmadik évada, hangolódás céljából néztem újra a minisorozatot. Bár akad benne néhány furcsaság, melyek nem egyeznek az eredeti sorozatban elhangzottakkal, mindezek ellenére is az egyik legjobb “Bridgerton” történet. Ezerszer jobb, mint Anthony szerelembe esését bemutató 2. évad. A spin-off sorozat izgalmas, modern és klasszikus egyszerre, a fiatal Saroltát és Györgyöt alakító India Amarteifio és Corey Mylchreest között fantasztikus a kémia, a szerelmi történetük pedig szívszorító és katartikus. Anno kritizáltam a “jelenidejűséget”, nekem egyáltalán nem hiányzott Sarolta királyné, Violet és Lady Danbury Bridgerton családbeli idővonala, megelégedtem volna a múlt eseményeivel, de a sorozatot lezáró utolsó képsorok megértették velem, miért volt rá szükség. Enélkül nem lett volna annyira ütős. A pop számok klasszikus zenei átiratai természetesen a spin-offból sem hiányozhatnak, imádom hallgatni őket.

aaaabwwwiiixq7mdc2bdj0anymd0kv01hb-byldf67ctp64kwnmk7wqr8ddz8fzml5omifjhjhen3jgxctyeljzwnfduml_b_4os-nyp1lgan6zg3xyw9d5bmmaezxi2d0_n1uhtgqbpnfou2q82c_r28b40ahtvfjfbzrnolt0ftgjome0zlo18iilyrnguaote.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr3218409975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása