MegBook

Wonkák

A World of Your Own

2024. április 15. - MegBook

Megnéztem a Wonkát, a Willy Wonka és a csokigyárat és a Charlie és a csokigyárat kifejezetten olyan szemmel, milyen elemekre épít a korábbi művekből a 2023-as megjelenésű Wonka. Bár előzménytörténet, hivatalosan nem kapcsolódik sem az 1971-es, sem a 2005-ös filmhez. Ennek ellenére számos kapcsolat fellelhető közöttük. Összeszedtem az utalásokat és a közös motívumokat, néhánytól teljesen eldobtam az agyam. 

Figyelem spoileres tartalom!!! Wonka cselekményére és részleteire vonatkozó információk következnek. 

wonka.jpeg

1. Charlie abból a pénzből veszi meg az aranybilétát rejtő Wonka szeletet, amit Wonka veszít el.

A legújabb filmben Wonka feldobja az utolsó ezüst pénzét, beleesik a zsebébe, ami lyukas, ezért a csatornában landol. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie ezüstpénzt talál a csatornában, amiből Wonka édességeket vesz. Történetesen azt a bizonyos Wonka féle csokit is, amiben az utolsó aranybiléta lapul. Egyértelmű a kapcsolat, Charlie, Wonka pénzét találja meg. 

2. Zenés film.

Hasonlóan a Willy Wonka és a csokigyárhoz a Wonka is zenés film. Charlie és a csokigyárban is énekelnek, de teljesen más módon.

3. Csokoládékartell. 

A csokoládékartell minden egyes tagja megjelenik valamelyik korábbi filmadaptációban. 

Slugworth, Wonka riválisa, aki az a 1971-es történetben meg akarja szerezni Wonka édességeinek a titkát, illetve ugyanebben a filmben Fickelgruber termékeket is látunk Wonkáé mellett az édességboltban. A 2005-ös filmben Slugwort, Prodnose és Fickelgruber a többi csokoládégyáros, akiknek sikerül megszerezniük Wonka titkos receptjeit. Joe nagypapa visszaemlékezésében világos utalást látunk erre.

4. Pure Imagination.

Az 1971-es film egyik betétdala és főtémája, melyet Willy Wonka énekel. A Wonkában más hangszerelésben, de ugyanúgy elhangzik instrumentális változatban és Willy Wonka által énekelve is. A mostani filmben sokkal nagyobb jelentőséggel bír, gyönyörű az interpretáció, igazi katarzist okoz. 

5. Willy Wonka karaktere.

Gene Wilder Wonkája viccesen jár, levegőben forgatja a botját, felcserél bizonyos szavakat, Timothée Chalamet Wonkájában ezek mind visszaköszönnek. Az egyik kedvenc utalásom a lépcsőn le, majd vissza táncolólépések. Willy Wonka és a csokigyárban a gyár látogatás első szobájában Wonka éneklése közben történik, Wonkában pedig az első dal alatt, mielőtt az utolsó előtti ezüstjét a rászoruló hölgynek adná. 

6. A szerződés és az apróbetűs rész.

Willy Wonka és a csokigyárban Wonka apróbetűs résszel ellátott hosszú szerződést irat alá a gyerekekkel, melynek megszegésével nem kapják meg az életre szóló csoki ellátmányt. Wonkában Willynek magának kell aláírnia a több oldalas, apróbetűkkel tarkított szerződést, mely a bonyodalmat okozza.   

7. Mosoda.

Charlie anyukája mosónőként dolgozik a Willy Wonka és a csokigyárban, a Wonkában Mrs. Scrubitt mosodát üzemeltet, ahol a csapdába ejtett vendégeknek le kell dolgozniuk a tartozásukat.   

8. Wonka mágikus sétapálcája.

A Wonkában és a Willy Wonka és a csokigyárban is olyan sétapálcával rendelkezik Wonka, amit ha elenged, nem dől el, magától egyenesen megáll a földön. Az 1971-es filmben kicsit lebukós, hogy két macskakő közé szúrták be, hogy ez a hatás megszülessen. A szemfülesebbek simán kiszúrhatják. 

9. Életre elegendő csoki ellátmány.

Már a Wonkában megjelenik a Charlie és a csokigyár adaptációiban ígért életre szóló csoki ellátmány. Wonka Noodle-nek élete hátralévő részére csokoládét ajánl, ha kicsempészi őt Mrs. Scrubitt mosodájából.

10. Wonka gyárának belseje.

Wonka gyárának belső látványvilága eléggé hajaz az 1971-es filmben látott első tereméhez. Gyárépület téglafalakkal, zöld mezővel csokifolyóval, ehető növényekkel és mindenféle izgalmas gyártáshoz szükséges eszközökkel.

11. Wonka szelet és az aranybiléta.

Gyönyörű háttértörténetet teremtett Paul King és Simon Farnaby a Willy Wonka/Charlie és a csokigyárban látott Wonka szelet és aranybiléta kultusznak. Willy Wonka édesanyja készíti el az első Wonka szeletet, amibe egy arany bilétán rejti el a csokoládé receptjének titkát. Szintén ő alkotja meg a Wonka logót is.  

12. Umpalumpák.

Nemcsak, hogy az umpalumpák külseje egy az egyben az 1971-es filmben látott umplaumpák vizualitásával egyezik meg, hanem konkrétan az umpalumpa dalok stílusa, ritmusa és dallama is ugyanaz. Még a fuvola szóló is elhangzik mielőtt Hugh Grant dalra fakad a Wonkában.

13. Hatos szám.

A 2023-as filmben Wonkával együtt hatan alkotják a csapatot, akik szerves részét képezik az eseményeknek, és akiknek köszönhetően illegálisan és legálisan is csokit árulhat. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie családja szintén hat főből áll Charlie-val együtt.

14. A boltos dal. 

Willy Wonka és a csokigyárban a legelső dal, melyben az eladó bemutatja miért is különlegesek Wonka édességei hasonló funkciót tölt be és elemeket sorakoztat fel, mint a Wonkában A World of Your Own, ami Wonka első hivatalos boltjának megnyitóján hangzik el. 

15. Az osztozás öröme.

Wonkában a teljes film üzenete, ami fizikailag is megjelenik. Wonka édesanyja csokoládé recepjtének a titkos összetevője, amit az aranybilétára írt. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie meg akarja osztani nagyszüleivel és anyukájával a Wonka édességet, amit születésnapjára kapott, ám ők nem engedik. Charlie és a csokigyárban Charlie ténylegesen megosztja a Wonka-csokit a szerettei között.

16. Csokiba fulladás.

Willy és Noodle majdnem csokoládéba fullad a csokoládékartellnek köszönhetően, ahogy Augustus Gloop is majdnem belefullad a csokiba az eredeti történetekben. Micsoda párhuzam kérem szépen!

17. Wonka első boltja.

Charlie és a csokigyárban Wonkának van egy édességboltja még a gyárának megnyitása előtt. Wonkában is megnyitja legelső boltját jóval a gyár gondolata előtt. 

18. Candy man.

A Willy Wonka és a csokigyárban az édesség árus egy egész dalt énekel Wonkáról, melyben candy mannek nevezi őt. Wonkában a rendőrfőnök is candy mannek szólítja Wonkát, amikor először fenyegeti meg. Nem lehet véletlen. 

19. Anyuka. 

Wonkában Willy életében fontos szerepet tölt be az édesanyja, ahogyan a Willy Wonka és a csokigyárban Charlie édesanyja, Charlie életében. 

20. Ehető virágok, rágógumi eső, ehető gomba, gumicukor.

Wonka boltjában kábé minden fellelhető, amit az 1971-es film első termében látunk. A Willy Wonka és a csokigyárban az első teremben Wonka egy virág formájú csészéből kortyol, majd beleharap a virágba, a Wonkában ugyanez a jelenet egy az egyben visszaköszön azzal a különbséggel, hogy Hugh Grant umpalumpája teszi ugyanezt a film végén.

21. Csokifolyó és a hajó.

Az eredeti Charlie/Willy Wonka és a csokigyárban Wonka gyárában hajóval utaznak a csokifolyón a termek között. A Wonkában Wonka első boltjában is megtalálható a csokoládéfolyón úszó hajó, de a film tovább ment, és értelmet adott ennek a jelenségnek. Azért köszön vissza Willy felnőtt életében, mert gyerekként anyukájával hajón járták a világot. 

22. Levitálást okozó Wonka termék.

Willy Wonka és a csokigyárban egy ital hatására lebegnek az emberek (Charlie és Joe nagypapa), a Wonkában ugyanezt a Lebbencscsoki okozza. 

23. Lift.

Charlie és a csokigyárban és Willy Wonka és a csokigyárban is megjelenik egy igen furcsa, több funkciós lift. Wonkában is visszaköszön a lift, ráadásul elég fontos szerepet is tölt be, mivel csak ezzel lehet lejutni a csokikartell titkos bázisára. 

24. Wonka találmányai.

Az eredeti filmekből tudjuk, Willy Wonka kiváló feltaláló, erre a Wonkában is látunk példát és nem csak a különleges csokijain keresztül. Emlékezzünk Willy Wonka Strapálható Sétáltatós Suvickgépére. 

25. Szülői háttér Wonka életében.

A 2023-as filmben édesanyja játszik meghatározó szerepet Wonka életében, a 2005-ös filmben pedig az édesapja.

26. Cipőpucolás.

Charlie és csokigyárban Willy Wonka egy újság mögé bújva faggatja Charlie-t, miközben Charlie a cipőjét pucolja. Ez a motívum a Wonkában is megjelenik. Mialatt Wonka egy a város éttermeivel ellátott térképet tanulmányoz, egy fiú megtakarítja cipőjét, majd pénzt kér érte. 

27. Álmodozás.

Az álmodozás fontos eleme mindegyik Wonka történetnek. Charlie és a csokigyárban Charlie a gyár előtt áll, lehunyja szemét, majd tíz másodperc múlva kinyitja. Wonkában, Willy ugyanezt teszi a Gourmet Galéria előtt, amikor megpillantja a boltot, amit szeretne kibérelni. Még a képkivágás is hasonló. Ezenkívül, amikor a boltjának megnyitásakor dalra fakad, azt énekli Close your eyes and count to ten Make a wish, now open them. Charlie és a csokigyárat megvizsgálva, Charlie pontosan ezt tette. Szerintem egyértelmű honnan származik az inspiráció.

Mindent összevetve a Wonka látványában és színészi játékában elsősorban az 1971-es filmből inspirálódott, de azért a 2005-ös adaptáció hatásai is abszolút jelen vannak benne. Ha akarod értelmezheted Willy Wonka és a csokigyár szoros előzményeként is, ez már a te döntésed. Mindenesetre egy méltó, hangulatos, kiváló és önálló eredettörténetet kaptunk. Nekem az egyik kedvencem lett.

A Wonka és a Charlie és a csokigyár megtekinthető a HBO Max kínálatában.

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr9818380817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grabb 2024.04.16. 16:20:05

Nem lebbencscsoki, hanem lebbencsoki. Az eredetiben hoverchoc, így ez lényegében tükörfordítás, bár kétségtelenül magyarul van a „lebbencs” irányába áthallás.

MegBook 2024.04.16. 21:14:07

@Grabb: Köszi, hogy megírtad. Én az HBO Max magyar feliratos fordítását használtam, a szinkronban lebbencsoki hangzik el, csak, hogy végképp kavar legyen :)

Grabb 2024.04.17. 00:22:19

@MegBook: Annyira azért nem kavar, állítólag a lebbencs(tészta) nevének is ahhoz van köze, hogy nagyon vékony, és könnyen meglebben :)

Puller István 2024.04.17. 02:02:57

Ha majd betöltik az ötéves kort, jó szívvel ajánlom figyelmükbe a hasonló drámai mélységeket felvonultató "Peppa malac" című animációs sorozatot is.

Grabb 2024.04.17. 13:06:38

@Puller István: Köszönjük. Önnek meg szeretettel ajánljuk figyelmébe az értelmes kommentelés mintáit, primitív, tahó személyeskedés nélkül. Valóban ritka kincs ez ma már, de azért lehet találni rá példákat az interneten :-) Peppa malacot egyébként nem ismerem, a Wonka viszont kiváló családi mesemusical, a szükséges drámai mélységekkel. Ez is egy létező műfaj, örülök hogy tájékoztathattam.

Puller István 2024.04.17. 13:34:44

Valóban azt a hozzászólásomat találta primitív, tahó személyeskedésnek, amelyben nem feltételeztem önökről, hogy elmúltak ötévesek? Nem vitatom el öntől ezt a jogot (bár e tény csak megerősít abban, hogy még nem olyan régóta barangolnak az interneten), sőt: ha ön mondja, elhiszem, hogy a musicalekkel és a primitív, tahó személyeskedéssel kapcsolatban még rengeteg tanulnivalóm van. Én tehát már tudom a dolgomat, önöknek pedig további szép élményeket kívánok a Minimax ormain, és ahogy Förti (Nyafó anyukája) mondta: sapka-sál!

Grabb 2024.04.17. 15:00:59

@Puller István: Nem kell azt feltételezni, hogy nem tudjuk megállapítani egy hozzászólás nyilvánvaló sértő szándékát, úgyhogy köszi, a további mellébeszélés nem érdekel. Ön egy öncélú troll, aki semmi értelmeset nem tudott hozzáfűzni a témához.
süti beállítások módosítása