MegBook

Mit nézzünk Halloweenkor

This is Halloween

2023. október 30. - MegBook

Ki ne szeretné a Halloweent. A filmes streaming platformokat megvizsgálva szinte mindegyik elkészítette a kínálatában szereplő tartalmak közül a saját halloweeni ajánló listáját. Átpörgettem őket és összegyűjtöttem azokat a filmeket és sorozatokat, melyek számomra abszolút megteremtik a töklámpásos, kísérteties hangulatot. Jöjjön egy kis borzongás. megbook_halloween_1.png

1. A Hill-ház szelleme – The Haunting of Hill House

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: dráma, rejtély, horror

Leírás: A múlt és jelen között ugrálva, egy összetört család szembesül a régi otthonuk kísérteties emlékeivel és a félelmetes eseményekkel, amelyek elűzték őket otthonról.

Fontos tudni: Netflix saját gyártású sorozata, magyar felirattal és szinkronnal is nézhető.

Személyes megjegyzés: Nem szeretem a horrort, inkább thriller rajongó vagyok. Gyűlölök félni és abszolút nincs arra szükségem, hogy azon rettegjek mikor ugrik elő valami. Szerencsére ez a sorozat nem ilyen. Inkább a rejtély és a misztikum kategóriába sorolnám, persze néha akad egy-két félelmetesebb rész, de azokra lehet számítani. A történet, a szereplőgárda, a színészi játékok egyszerűen fantasztikusak. Bár Az Usher-ház bukása, Az éjféli klub, Mise éjfélkor, és A Bly-udvarház szelleme is mind fantasztikus, hiszen ugyanaz alkotta meg mindegyiket, nekem mégis a Hill-ház szelleme a kedvencem.

2. Idő – Old

Hol nézhető: HBO Max

Műfaj: dráma, rejtély, horror

Leírás: M. Night Shyamalan természetfeletti drámájában egy család tagjai gyorsan öregednek, miközben egy titokzatos tengerparton nyaralnak.

Fontos tudni: Választhatunk magyar szinkron és felirat közül is. 

Személyes megjegyzés: M. Night Shyamalan a kedvenc alkotóim közé tartozik. Nagyon érdekes témájú filmeket (és sorozatot) készít, imádom ahogyan gondolkodik, és a dramaturgiai, képi nyelvezetét is. Nem csak rendezi, de írja is műveit, és szinte mindig cameozik bennük. Nehezen döntöttem, melyik kerüljön a listába, a Kopogás a kunyhóban, A sebezhetetlen-Törés-Üveg trilógia, a Servant, vagy az Idő. Végül a legutóbbi mellett döntöttem, mert bár semmi köze a Halloweenhoz, a sztorija annyira creepy, hogy tökéletesen illik a listába.

3. Coco

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, fantasy, animáció, zene

Leírás: Miguel, a törekvő, fiatal zenész rendkívüli utazásra indul ősei varázslatos földjére. Egy váratlan barátra talál Hector, a bolondos csaló személyében, aki segít Miguelnek felfedni a rejtélyt ősei történetéről és hagyományairól.

Fontos tudni: Szinkronnal és felirattal is rendelkezik.

Személyes megjegyzés: Gyönyörű mese, mely egyszerre szórakoztat miközben mély érzelmeket is megmozgat. Mire eljutunk a stáblistához, szem nem marad szárazon. Tökéletesen illik a tematikába, mivel halottak napján játszódik.

4. Hocus Pocus 1-2

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, vígjáték, fantasy

Leírás: Néhány gyanútlan tréfacsináló megidéz egy 300 éves boszorkányokból álló trükkös triót, hogy azok elvarázsolják a várost, és visszaszerezzék fiatalságukat. De először is össze kell szedniük magukat, és túl kell járniuk három gyerek és egy beszélő macska eszén.

Fontos tudni: Első rész csak magyar szinkronnal nézhető, a második már magyar szinkronnal és felirattal is.

Személyes megjegyzés: Imádom az eredeti filmet és a folytatást is. Ennél Halloweenhoz köthetőbb alkotást keresve sem találhatnánk. Humoros, könnyed, hangulat 10/10. A folytatás kifejezetten jóra sikeredett, szeretem ahogyan tiszteleg az első rész előtt. Számos párhuzamot találhatunk a kettő között, miközben nem fél újdonságot is csempészni bele. Zseniális.

5. A kívülálló – The Outsider

Hol nézhető: HBO Max

Műfaj: krimi, dráma, horror

Leírás: A Stephen King regényéből készült sorozatban Ralp Anderson detektív a tizenegy éves Frank Peterson meggyilkolása ügyében nyomoz. A gyanúsított a köztiszteletben álló középiskolai tanár, Terry Maitland, de Andersonnak kétségei vannak.

Fontos tudni: HBO saját gyártású sorozata, magyar szinkronnal és felirattal.

Személyes megjegyzés: Ha már borzongás, akkor Stephen King egyszerűen kihagyhatatlan. Bár a horror királyának titulálják, nem szeretem, hogy ennyire beskatulyázzák. Véleményem szerint a könyveinek a lényege nem a félelem, a misztika vagy bármi, ami a cselekményt felöleli, hanem a szereplőkben végbemenő lélektani mechanizmusok. Mindenmás csak körítés. Az, hogy a horror királyának tartják olyan, mint egy jéghegy a tengeren. A víz felszínén szereplő rész töredéke annak, ami a mélységben meghúzódik. Az pedig, hogy az adaptációk során mennyire veszik az emberi tényezőt figyelembe és mennyire inkább a horrorisztikus részekre mennek rá, megint más kérdés. A kívülálló sorozat esetében szerencsére inkább a szereplők és a misztika irányába billent a mérleg. Iszonyat érdekes a sztori, és mivel minisorozatról van szó, könnyen csúszik. 

6. Boldog halálnapot! – Happy Death Day

Hol nézhető: SkyShowtime

Műfaj: vígjáték, horror, rejtély

Leírás: Egy egyetemista lány időhurokba kerül: újra és újra át kell élnie a születésnapját, míg nem sikerül azonosítania az álarcos támadót, aki meggyilkolta.

Fontos tudni: Magyar szinkront és magyar feliratot is választhatunk.

Személyes megjegyzés: Horror vígjáték és mivel imádom az időhurkos filmeket, tökéletes számomra. Meglepő módon még karakter fejlődések is akadnak benne.

7. Titkos ablak – Secret Window

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: dráma, rejtély, thriller

Leírás: Egy sikeres írót, fájdalmas válása közepette tóparti házában üldöz egy leendő író, aki plágiummal vádolja.

Fontos tudni: Csak magyar felirattal rendelkezik, nincs hozzá magyar szinkron.

Személyes megjegyzés: Ez az egyik kedvenc filmem Johnny Depptől, gimis koromban rengetegszer láttam. Szintén egy Stephen King adaptáció, de ezúttal egy novelláját dolgozták fel. Mivel Kingről van szó, rossz nem lehet. 

8. Tűnj el! – Get out

Hol nézhető: Prime Video

Műfaj: horror, dráma, suspense

Leírás: Most, hogy Chris és barátnője, Rose elértek a kapcsolatukban ahhoz a ponthoz, hogy megismerjék egymás szüleit, a lány meghívja barátját egy hétvégére a családi birtokra. A fiú a felmenők túlzottan előzékeny vendégszeretetét annak tulajdonítja, hogy ezzel próbálják leplezni zavarukat, amiért a lányuk egy fekete sráccal jár.

Fontos tudni: Csak magyar felirattal nézhető.

Személyes megjegyzés: Ezt a filmet mindenkinek látnia kell. Inkább a thriller kategóriába sorolnám, mint a horrorba. Nagyon jól építkezik, feszültség tartás tízes, a főszerepet alakító Daniel Kaluuya játéka pedig fantasztikus. Borzongás kell? Ez a film megadja.

9. Kísértet kastély – Haunted Mansion

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: horror, családi, vígjáték, fantasy, akció/kaland

Leírás: Ebben az ijesztően szórakoztató, klasszikus, vidámpark-inspirálta kalandban egy anya és a fia összeszednek egy ,,spirituális szakemberekből” álló válogatott társaságot, hogy segítsenek megtisztítani otthonukat a természetfeletti birtokháborítóktól.

Fontos tudni: Választhatunk magyar szinkron és magyar felirat közül.

Személyes megjegyzés: Ahogy a leírás említi, a filmet Disneyland egyik attrakciója, a Haunted Mansion inspirálta. Korábban már készült egy hasonló film belőle, Elvarázsolt kastély címmel. Bevallom őszintén, annak ellenér, hogy már október eleje óta megtalálható a Kísértet kastély a Disney+ kínálatában, még nem láttam. Annyira beleillik a halloweeni időszakba, hogy a nézéssel meg akartam várni az október 31-ét. Mindenesetre az attrakció a párizsi Disneylandben nagyon jó, ezért óriási reményeket fűzök ehhez a filmhez.

10. Karácsonyi lidércnyomás – The Nightmare Before Christmas

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, fantasy, animáció, musical

Leírás: Rosszcsont Jack, Halloween város ceremóniamestere, egy nap úgy dönt, hogy elrabolja a Mikulást, és lenyúlja a karácsonyt.

Fontos tudni: A nyelv opciók között szerepel a magyar szinkron és magyar felirat is. 

Személyes megjegyzés: Ez a lista nem lenne teljes enélkül a film nélkül. Nagyon szeretem, szinte minden évben megnézem. Sokan nem tudják, de ezt a filmet nem Tim Burton rendezte, csupán az írók egyike, mégis az ő nevéhez társítják ezt az igazán egyedi animációs filmet. 

Számtalan filmet és sorozatot felsorolhatnék még, ami a félelem éjszakáját aláhúzná, de elégedjünk meg ezzel a tízessel. Jó ünneplést kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr3818246439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása