MegBook

10 kedvenc jókedvre derítő film a streaming platformokról

Space Oddity

2023. szeptember 25. - MegBook

Rosszabb napokon szükségem van némi inspirációra. Összegyűjtöttem 10 filmet a hazai streaming platformok kínálatából, melyek jókedvvel, pozitivitással vagy tenni akarással töltenek el, miután megnéztem őket. Érdemes ebből szemezgetni akkor is, ha betegen fekszünk otthon. Személyes ajánlás következik.

nevtelen_terv_masolata_masolata-2_1.png

1. A szerelem asszisztensei – Set It Up

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: vígjáték, romantikus

Leírás: Két személyi asszisztens, Harper (Zoey Deutch) és Charlie (Glen Powell) tervet eszelnek ki munkamániás főnökeik összeboronálására, hogy a munka mellett végre  magánéletükre is jusson egy kis idő. 

Fontos tudni: Netflix saját gyártású filmje, csak magyar felirattal nézhető, nincs hozzá szinkron.

Személyes megjegyzés: Iszonyat béna a magyarra fordított címe, de nyilván a lényeg benne van. Legalább ötször láttam ezt a filmet, minden alkalommal jókedvre derít. Humoros, jók az ötletek benne, hitelesen ábrázolja az asszisztensek hányattatott hétköznapjait. Könnyen azonosulni tudok a főszereplő lánnyal és nem mellesleg remek a kémia a szereplők között. Ez az a típusú film, amiknek a gyártása megy a Netflixnek. 

2. Időről időre – About Time

Hol nézhető: Prime Video, SkyShowtime

Műfaj: vígjáték, dráma, fantasy

Leírás: Tim (Domhnall Gleeson), mikor 21 évesen megtudja édesapjától (Bill Nighy), hogy képes utazni az időben, elindul, hogy rátaláljon a szerelemre és a boldogságra. 

Fontos tudni: A Prime Videón csak magyar felirattal van fent, a SkyShowtime-on viszont magyar szinkronnal és magyar felirattal is nézhető.

Személyes megjegyzés: Imádom az időutazós történeteket szóval hamar behúzott. Bájos, humoros, kiváló mondanivalókkal, egyszerűen tökéletes. Ékes bizonyíték arra, nem mindig kell csavaros cselekményszál, és hogy a romantika meg az időutazás igenis megfér egymással. Katartikus élmény, nem árt ha zsepit is készítünk a közelünkbe. Nem mellesleg ezerszer jobb, mint Az időutazó felesége.

3. Noelle: A Télapó lánya – Noelle

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, vígjáték, fantasy

Leírás: Kris Kringle lánya (Anna Kendrick) karácsonyi hangulatban van, de szeretné, ha valami fontosat tehetne, mint a bátyja, Nick (Bill Hader), aki idén karácsonykor átveszi az apjuk helyét. Amikor Nick már majdnem szétmorzsolódik a nyomás alatt, Noelle azt javasolja neki, hogy tartson szünetet és menjen el… de amikor nem tér vissza, Noelle-nek meg kell találnia a bátyját, és időben visszahoznia, hogy megmentse a karácsonyt. 

Fontos tudni: Választhatunk magyar szinkront és magyar feliratot is. 

Személyes megjegyzés: Bár ez egy karácsonyi film, és tuti bele kerül majd a karácsonyi filmes válogatásomba is, mégsem hagyhattam ki. Először is igen, képes vagyok akár nyáron is karácsonyi filmeket nézni, mert a legtöbb pont azzal a melegséggel rendelkezik, amire szükségem van a nehéz időszakokban. Másodszor pedig csak annyit mondok, Anna Kendrick. Ő már önmagában is elég indok, hogy szerepeljen ebben a listában. Imádom a csajt, és fantasztikus most is, mint mindig. Érzékeny, jó humorral és hangi adottságokkal megáldott színésznő. Nem egy romantikus karácsonyi mozi, amiért plusz pont jár a készítőknek. Személy szerint feliratosan nézném, valahogy Anna szinkronhangját sosem sikerül eltalálniuk. Léleksimogató mű, tele megszámlálhatatlan karácsonyi utalással.

4. Az ördög Pradát visel – The Devil Wears Prada 

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: dráma, vígjáték

Leírás: Andy (Anne Hathaway) írói álmokat dédelgetve New Yorkba költözik és egy nagy divatmagazin zsarnoki főszerkesztőjének (Meryl Streep) asszisztense lesz.

Fontos tudni: Magyar szinkron és magyar felirat is van hozzá.

Személyes megjegyzés: Ez a film konkrétan az én életemről szól. Pár évvel ezelőtt ugyanolyan kapcsolati dinamikában léteztem, mint Andy és Miranda, csak az én főnököm nem a divatiparban dolgozott. Kiszámíthatatlan, könyörtelen, játszmázós szörny volt, akit mégis le akartam nyűgözni. Amikor magamnak is képes lettem bevallani, nem vagyok boldog és nem kötelességem elviselni a terrorizálását, elég erőssé váltam ahhoz, hogy munkahelyet váltsak. Rengeteget lehet ebből a filmből tanulni, kiválóak a női karakterek. Ez is könyvadaptáció, azon kevés esetek közé tartozik, ahol a film jobb, mint a könyv. 

5. Keresztanyu – Godmothered

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, vígjáték, fantasy

Leírás: Eleanor (Jillian Bell), a fiatal, tapasztalatlan tündérkeresztanya próbálja bebizonyítani, hogy a világnak és az embereknek még mindig szükségük van tündérkeresztanyákra.

Fontos tudni: Rendelkezik magyar szinkronnal és magyar felirattal is.

Személyes megjegyzés: A film többnyire télen játszódik, karácsonyi égősor is szerepel benne, de nem kifejezetten karácsonyi film. Az a kategória, amit bármelyik évszakban megnézhetünk, a karácsonyi időszakban is. Okos humor, mesei utalások, bájos, szerethető figurák, karakterfejlődések. Kell ennél több? A tündérkeresztanyán kívül egy egyedülálló anyuka a főszereplő, külön felüdülés olyan filmet látni, ahol  a történet magját nem a szingli, fiatal lány problémái adják. Szinte biztos vagyok, hogy Harry Potteres varázspálcát használnak benne. A fő tündérkeresztanyának a kezében egy világítós Hermione pálca van, határozottan felismerhető. Tudom, hogy létezik ilyen típus, szakértője vagyok a HP-s merchandise-oknak. 

6. Walter Mitty titkos élete – The Secret Life of Walter Mitty

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: dráma vígjáték, akció/kaland

Leírás: Egy magazin visszahúzódó képszerkesztője (Ben Stiller) nagyszabású ábrándokban éli ki magát, ám hirtelen valódi kalandba vág egy elveszett negatív után kutatva.

Fontos tudni: A Disney+-on szereplő filmek legtöbb esetben magyar szinkronosak és magyar feliratosak is, ennél a filmnél sincs ez másképp.

Személyes megjegyzés: Inspiráló, zseniális zenével, csodás képekkel. Nagyon jó üzeneteket közvetít. Az első filmje Ben Stillernek, ami tetszett, amikor megtudtam, ő is rendezte, eléggé megdöbbentem. Az egyik kedvencem lett, minden évben megnézem. A Space Oddity-től minden egyes alkalommal jólesően megborzongok. 

7. Neveletlen Hercegnő – The Princess Diaries

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: felnőtté válás, családi, vígjáték

Leírás: A gimnazista Mia (Anne Hathaway) élete gyökerestől megváltozik, amikor őt és édesanyját váratlanul meglátogatja sosem látott apai nagyanyja (Julie Andrews), és közli, egy európai állam, Genovia hercegnője.   

Fontos tudni: Magyar szinkron és magyar felirat is választható hozzá.

Személyes megjegyzés: Ennél cukibb filmet szerintem keresve sem találhatnánk. Megjelenik benne a felnőtté válás, a láthatatlanság kérdése, önmagunk keresése, szerelem. Csupa olyan dolog, amihez nem kell hercegnőnek lennünk, hogy megéljük az életünkben. Felnőttként is tudok még mindig azonosulni bizonyos problémákkal. Ráadásul olyan ikonikus pillanatokkal van tele, mint a láb libbenős csók és a “Miért pont én? Mert te láthatatlanul is láttál.” Könyvadaptáció, olvastam az eredeti művet is, és be kell vallanom, a film nekem jobban tetszett.

8. Neveletlen Hercegnő 2: Eljegyzés a kastélyban – The Princess Diaries 2: Royal Engagement

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: romantikus, vígjáték, családi

Leírás: Mia hercegnő (Anne Hathaway) 21 éves lesz, és követnie kell nagyanyját (Julie Andrews) Genovia trónján, ám ahhoz, hogy ezt megtegye férjhez kell mennie, és mindössze 30 napja van, hogy találjon magának egy jelöltet.

Fontos tudni: Az opciók között magyar szinkron és magyar felirat is szerepel.

Személyes megjegyzés: A hangulatot, amit az első nézése közben éreztem abszolút hozza, méltó folytatás. A könyvek ismeretében sajnálom, amiért szegény Michaelt teljesen kihagyták, de máskülönben nem élt volna meg ez a cselekmény. Számos kedvenc jelenetem van ebből a részből is, az esküvőm előtti estén ezt a filmet néztem. 

2mpdg6.png

9. Harry Potter és a bölcsek köve – Harry Potter and the Philosopher's Stone

Hol nézhető: HBO Max

Műfaj: családi, kaland, fantasy

Leírás: A 11. születésnapján az árva Harry Potter (Daniel Radcliffe) megtudja, varázsló. A Roxfort Varázsló- és Boszorkányképző Szakiskolában Harry élete kalandjára indul.

Fontos tudni: Magyar szinkronnal és magyar felirattal is nézhető.

Személyes megjegyzés: Korábban már írtam arról, különleges helyet töltenek be az életemben a Harry Potter történetek, így teljesen egyértelmű, kihagyhatatlan ebből a listából is. Biztonságot jelentő film számomra, szószerint másik világba repít, amikor elindítom a kis túlélő kalandjait. Tavaly egy rövid időszakra újra moziba került, fantasztikus élmény volt ismét nagyvásznon látni, nosztalgiáztam is rendesen. 

10. Ébredj velünk – Morning Glory

Hol nézhető: SkyShowtime

Műfaj: vígjáték, dráma 

Leírás: Egy televíziós producer (Rachel McAdams), egy legendás, hírhedten nehéz természetű híradós műsorvezető (Harrison Ford) bevonásával akarja feléleszteni a nehéz helyzetben lévő reggeli hírműsort.

Fontos tudni: Nézhetjük magyar szinkronnal, de magyar felirattal is. A SkyShowtime filmjei  a legtöbb esetben mindkét opcióval rendelkeznek.

Személyes megjegyzés: Egy újabb olyan történet, ahol a főszereplő lány szenvedését nézhetjük, ahogy a nem megbecsülésből keményen dolgozva nevet és helyet szerez magának. Imádom az ilyen sztorikat, ahogyan Becky karakterét is, aki kellően bolond, akárcsak én. Ez a film vicces, belevaló, romantikus szál is akad benne, mégsem csöpögős. 

+1 Pont az a dal – The High Note

Tulajdonképpen azért készítettem ezt az összeállítást, hogy a számomra legnagyobb örömforrást okozó film, a Pont az a dal szerepelhessen rajta. Egy ideig a Netflix kínálatában szerepelt, sajnos azóta lekerült onnan, így ki kellett hagynom. Mégsem bírom ki. Ha tehetitek nézzétek meg ezt a filmet. Egy személyi asszisztenslányról szól, aki kedvenc előadójának dolgozik, miközben zenei producer szeretne lenni. 

Az Apple filmkönyvtárából kölcsönözhető, csupán 799 forintért, de biztos más helyeken is fent van ;)

3042f0b7-c898-45fb-a298-031a0b32a445.jpeg

A listát megnézve három film kivételével olyan alkotásokat sikerült összeválogatnom, ahol erős nők állnak a főszerepben. Lehet csak a végére vállnak azokká, mégis példaértékűek. Fontosnak tartom a filmeknél, példát mutassanak, formáljanak, fejlesszenek, tanítsanak valamit. Szerencsére az összes, amit választottam megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr9318219279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása