MegBook

Karácsonyi filmes adventi naptár – 1. rész

Everyday Is Christmas

2023. december 02. - MegBook

A karácsonyi időszak a kedvencem az évben, de szinte mindig az utolsó pillanatig dolgozom, így elég nehéz megélni a karácsony szellemét. Hangolódás céljából december elsejétől karácsonyi filmeket nézek. Idén elkészítettem a saját karácsonyi filmes adventi naptáramat, mely 24 darab ajánlást tartalmaz első sorban a hazai streaming szolgáltatók kínálatából. Minden napra egyet-egyet. Biztosan mások is hasonló csizmában járnak, úgyhogy készítsük a lelkünket együtt az ünnepekre. 

megbook_orulet_masolata_2.jpg

1. nap Az öt legenda (Rise of the Guardians)

Műfaj: animáció, akció, kaland

Leírás: Dér Jankó, a tél szelleme kell, hogy megmentse a világ gyermekeit, amikor egy gonosz mumus el akarja velük hitetni, hogy sem a Mikulás, sem a Húsvéti Nyuszi, sem más Őrzők nem léteznek valójában.

Fontos tudni: Jelenleg egyik streaming platform kínálatában sem szerepel, viszont több helyről kölcsönözhető.

Személyes megjegyzés: A sort egy olyan animációs filmmel nyitom, ami nem kifejezetten karácsonyi, mivel nem kizárólag a Mikulás szerepel benne, hanem a különböző ünnepekhez kapcsolódó legendás lények. Mégis a főszereplő és a történet mondanivalója miatt megteremti a karácsony életérzését. Évekig nem láttam, mert kiborított ahogyan a Mikulást ábrázolták, amikor végre rászántam magam, a legnagyobb rajongója lettem. Minden évben megnézem. Figyelem, nem csak gyerekeknek élvezetes! Érdemes eredeti nyelven elindítani ha tehetjük, olyan színészek kölcsönzik a szereplők hangját, mint Jude Law, Hugh Jackman, Chris Pine, Isla Fisher.

 2. nap – Kisasszonyok (Little Woman)

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: családi, dráma, romantikus

Leírás: Jo March a múltba és jelenbe tekintve elmeséli a March nővérek szeretett történetét, négy fiatal nőét, akik elhatározzák, hogy a saját feltételeik szerint élik az életet.

Fontos tudni: Csak magyar felirat érhető el hozzá.

Személyes megjegyzés: Egy különleges történet, mely csodálatos átvezető a novemberi szürkeségből az adventi fénybe. Bár megindító részekben nem szenved hiányt, mégis az egésznek a miliője meleg, szeretetteljes és életigenlő, annak ellenére, hogy ez sem kifejezetten karácsony körül játszódik. Azért akad benne néhány ilyen jelenet is. 

3. nap – Jégvarázs (Frozen)

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, fantasy, animáció, musical 

Leírás: Amikor egy gonosz varázslatnak köszönhetően a királyság az örök tél fogságába esik, Anna, a félelmet nem ismerő optimista összeáll az extrém hegyi emberrel, Kristoffal és az ő hűséges rénszarvasával, Svennel, hogy közösen megtalálják Anna testvérét, Elsát, a Hókirálynőt, és véget vessenek a fagyos varázslatnak. 

Fontos tudni: Magyar szinkronnal és magyar felirattal is nézhető.

Személyes megjegyzés: Bájos történet, fülbemászó dallamokkal, szerethető figurákkal, csodás rajzokkal kissé kiszámítható fordulattal, de mindezt feledteti a humor, a kivitelezés, és az üzenet, amit erőteljesen közvetít a mese. Cselekményében semmilyen karácsonyi motívum nincsen, mégis kihagyhatatlan. Fantasztikusak a karakterek, a dallamtapadás pedig garantált. Egy igazi téli mese.

4. nap – Alkalmi randevú (Holidate) 

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: romantikus vígjáték

Leírás: Két idegennek elege van, hogy szinglik az ünnepnapokon, ezért megállapodnak abban, hogy egész évben plátói plusz egy főjük lesznek egymásnak. 

Fontos tudni: Netflix saját gyártású filmje magyar szinkronnal és felirattal. 

Személyes megjegyzés: Humoros, könnyed, romantikus kis film. Nagyon szeretem Emma Robertset, és mivel nem csak a karácsonyi időszak kerül bemutatásra, így szintén jó átmenetet biztosít az igazi ünnepektől tocsogó filmekre hangolódáshoz.

5. nap – Karácsonyi hadgyakorlat (Operation Christmas Drop)

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: családi, romantikus vígjáték

Leírás: Erica, kongresszusi asszisztens lemond a családi karácsonyról, hogy főnöke parancsára elutazzon. A tengerparti légierő támaszpontján összeütközésbe kerül Andrew Jantz századossal, aki tudja, hogy a nő megbízatása nem más, mint hogy okokat keressen a létesítmény finanszírozására.

Fontos tudni: Netflix saját gyártású filmje magyar szinkronnal és felirattal. 

Személyes megjegyzés: A főszerepben a Vámpírnaplók Bonnie-ja (Kat Graham) és Cato az Éhezők viadalából (Alexander Ludwig) tetszelegnek. Nem hétköznapi karácsonyi sztori és nem csak a tengerparti, trópusi karácsony miatt. A cselekménynek, értem itt a szerelmi szálat és a bonyodalmat, nem sok köze akad a valósághoz, viszont a Karácsonyi kézbesítés, ami a magját adja valóban létezik. A humanitárius akció 1952 óta működik.

6. nap – Télapu (The Santa Clause)

Hol nézhető: Disney+

Műfaj: családi, vígjáték, fantasy

Leírás: Szenteste az elvált férfi, Scott Calvin és fia észreveszik, hogy a Télapó éppen az ő házuk tetejéről pottyant le. Amikor Scott beül a varázsszánt húzó rénszarvasok mögé, rájön, hogy ő az új Télapó, amiről a hitetlenkedőket, köztük önmagát is meg kell győznie.

Fontos tudni: Rendelkezik magyar szinkronnal és felirattal is. 

Személyes megjegyzés: Gyerekkori kedvenc karácsonyi filmem, ami felnőtt koromra sem változott. Eredeti, klisé mentes, miközben számtalan karácsonyi tradíciót is felvonultat. Télapó misztikáját vegyíti egy elvált szülök és gyermekük családi  dinamikájával, emellett  hatalmasak a karakter fejlődéseket. Ez a film 2023-ban is megállja a helyét, nem véletlen készített a Disney+ sorozatot is belőle Télapuk címmel (The Santa Clauses), mely jóval az eredeti történet után játszódik. A második évad december 13-án érkezik, meleg szívvel ajánlom. Mivel ez egy filmes lista, külön nem kerülhetett be az ajánlóba. 

7. nap – A Grincs (How the Grinch Stole Christmas) 

Hol nézhető: Netflix, Prime Video, SkyShowtime

Műfaj: fantasy, vígjáték, családi

Leírás: A zsémbes, szőrős manó, Grincs magányosan éldegél barlangjában, a Kifalvára néző Kobak-hegyen. Miközben a Ki család lázasan készülődik a karácsonyi ünnepekre, Grincs elhatározza, hogy egyszer s mindenkorra véget vet a karácsonynak és szenteste az összes ajándéknak és karácsonyi dísznek csak a hűlt helyét hagyja maga után. 

Fontos tudni: A Prime Videón és a SkyShowtime-on magyar szinkronnal és felirattal is megtekinthető, ezzel szemben a Netflixen csak magyar felirat van hozzá. 

Személyes megjegyzés: Az egyik kedvenc karácsonyi történetem, igazi klasszikus. A történet fantasztikus, Jim Carrey pedig zseniális. Ez A Grincs élőszereplős változata. 

8. nap – Karácsonyi lovag (The Knight Before Christmas)

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: családi, romantikus vígjáték

Leírás: Egy középkori angol lovagot a mai Amerikába varázsolnak, ahol beleszeret egy középiskolai természettudomány tanárba, aki kiábrándult a szerelemből.

Fontos tudni: Netflix Original, magyar felirattal és magyar szinkronnal is rendelkezik. 

Személyes megjegyzés: Imádom Vanessa Hudgens karácsonyi filmjeit, bájos személyiségéhez, gyönyörű külsejéhez és színészi adottságaihoz tökéletesen illenek a meghitt, ünnepi filmek. Nem ez a kedvencem tőle, miatta mégis lehagyhatatlan erről a listáról. A középkor és a 21. század különbségeiből kialakult helyzetkomikumok pedig nagyon szórakoztatóak.

9. nap – Karácsonyi románc (Falling for Christmas)

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: romantikus, vígjáték

Leírás: Miután egy síbalesetben elvesztette emlékezetét, egy elkényeztetett örökösnő karácsonykor egy jóképű, özvegy szállástulajdonos és lánya gondozásába kerül.

Fontos tudni: Netflix saját gyártású filmje, magyar szinkron és magyar felirat közül is választhatunk.

Személyes megjegyzés: Tavaly ilyenkor ezt a filmet vártam a legjobban, nem kellett csalódnom. Jó újra a vásznon látni Lindsay Lohant és a Glee sztárját, Chord Overstreetet is. Egy újabb romantikus karácsonyi film, egyszerűen nem tudok betelni velük. Biztos, hogy idén újranézem.

10. nap – Karácsonyi cserebere (The Princess Switch) 

Hol nézhető: Netflix

Műfaj: családi, romantikus, vígjáték

Leírás: Amikor egy átlagos chicagói pék és egy leendő hercegnő rájön, úgy néznek ki, mintha ikrek lennének, két napra helyet cserélnek.

Fontos tudni: Netflix saját gyártású tartalma magyar szinkronnal és felirattal.

Személyes megjegyzés: Koldus és királyfi történet újra töltve. Na ez a kedvenc karácsonyi filmem Ms Hudgenstól. Nem egy, hanem két szerepet is játszik benne, ilyen esetekben különösen  lenyűgöznek a színészi alakítások. Kastély, herceg, cukrász verseny, karácsony és egy kis varázslat, minden megvan ebben az alkotásban, amit imádok. Az első olyan film, amiben a bonyodalmat követő döntések nem hiteltelenítik el a végkifejletet. Sosem szeretem azokat a történeteket, melyekben egy csettintésre olyan problémákat oldanak meg, csupán azért, mert ezt írták a forgatókönyvírók, melyek a való életben sosem kerülnének megbocsátásra. Folytatással is rendelkezik második és harmadik rész formájában, ha tetszett, ezeket is bátran nézhetjük, bár szerintem az első sikerült a legjobban. 

A karácsonyi filmes kalendárium további két része heti lebontásban érkezik, a második blokk december 11-én kerül publikálásra. Addig is, jó hangolódást!

A bejegyzés trackback címe:

https://megbook.blog.hu/api/trackback/id/tr2718271939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása