MegBook

Éjszakai futás

Wildest Dreams

2024. április 29. - MegBook

A Föld napján elmentem futni a férjemmel. 

Nem igazán vagyunk egy súlycsoportban. Ő még csak kacérkodik ezzel a mozgásformával, míg nekem már évek óta a napi rutinomat képezi. Ebből kifolyólag  gyakrabban, hosszabb távot és gyorsabban is megyek.

Miattam kezdett futni. Mondjuk nem igazán volt más választása. 

Március óta sűrűbb lett az életem, sokkal többet kell dolgoznom, így ha edzeni akarok, vagy felkelek hajnalban vagy a napi feladatokat követően este megyek el.

A korai kelés szóba sem jöhetett. Reggel hétkor még csak az éberség közelében sincs a testem, nemhogy kilométereket fussak. Maradt az este.

Még ha emberi időben is végzek, mire kijutok a munkahelyemről, hazaérek, átöltözöm és elsétálok a rekortán pályához, biztosan besötétedik. Hiába az óraátállítás, bizony még így is megesik, hogy korom sötétben vágok neki. 

Fontos volt, hogy a téli időszámítás alatt is eljussak futni, a leterhelt periódusokban ez tart mentálisan a helyemen. Fizikailag is jót tesz, de elsősorban levezeti a feszültséget, és segít, hogy ne kattanjak meg. 

Megfordult a fejemben, veszek egy bérletet a munkahelyemhez közeli edzőtermek egyikében, de akkor sokkal több cuccal kellett volna bejárnom dolgozni, és amúgy is a szabadban szeretek futni. Engem ne csekkoljanak idegenek a fitness teremben miközben kiköpöm a tüdőmet. 

Viszont este, egyedül, a Ligetben futni, hát attól a gondolattól is fáztam. Nem is kicsit. 

Felvetettem a férjemnek, mi lenne, ha esténként eljönne velem. Különben is panaszkodott arra, a hétköznapok végére teljesen elüli a derekát, én pedig tapasztalatból tudom, hova vezet, ha nem mozgatja ki. Derék sérvhez. 

Mivel egy drága lélek, akinek rendkívül fontos a kiegyensúlyozottságom, belement. 

Kicsiben kezdtük. Hetente egyszer, lassan egy kört futottunk közösen, majd miután ő kiált én a sötétség leple alatt a kivilágított pályán még megcsináltam a maradék négy-öt kilométeremet. A többi napon szimplán kikísért és messziről szemlélte, amíg én Flasht játszottam. Bár nem tartott velem, mégis biztonságban éreztem magam.   

A Föld napján is elmentünk közösen. 

Este kilenc is elmúlt mire magunkra vettük a futószerkónkat. A férjem szokás szerint nagyon beöltözött, póló, pulóver, sapka, én csupán egy pulóverben és egy vékonyabb, bokáig érő futós nadrágban vágtam neki az estének. Általában én vagyok kettőnk közül a fázósabb, kivéve, ha futásról van szó. Eléggé befolyásolja az állóképességemet, ha túl melegen öltözöm fel.

Kéz a kézben sétáltunk el a Ligetig. Szeretem ezt a rávezető szakaszt, mindig beszélgetünk, miközben az izületeink is bemelegednek. 

Alig jártak az utcán, csupán pár kutyasétáltatóval találkoztunk, a csípős tíz fokos levegő borzongatott. Kézfejemre húztam a pulóverem ujját, de tudtam a hőmérséklet addig lesz csak diszkomfortos, amíg meg nem teszem futva az első lépéseket.

A férjem a napjáról mesélt. A munkahelyén zajló értelmetlen szituációkról. A két lépcsős zebrához akkor érünk oda, amikor zöldre váltott a gyalogosoknak jelző egyik, majd másik lámpa is. 

A beton és a rekortán pálya torkolatánál megálltunk egy kicsit. Gyors orrfújás, vezeték nélküli fülhallgató behelyezése, megfelelő zene kiválasztása. A férjem átmozgatta magát, mialatt a szokásos műveleteimet végrehajtottam. 

Egyszerre indítottuk el az edzést az okos óráinkon.  A metsző levegő az arcomba csapott, ahogy elindultunk a gumi pályán. 

Már az elején megállapodtunk, a férjem diktálja a tempót. Szükségem volt rá, hogy végig fusson velem. Ennyire későn még sosem kezdtünk bele az edzésbe, és mai napon egyáltalán nem volt kedvem egyedül menni, úgyhogy kiegyeztünk egy közös harminc percbe. Le tudja futni ezt a távot, de biztosan nem az én ritmusomban. Nem jelentett gondot. Inkább megyek lassabb tempóban, de ma este egy métert sem teszek meg egyedül.

A lépteim könnyűek és fesztelenek voltak. Súlytalannak éreztem magam, miközben a férjem mellett haladtam a közvilágítással kijelölt téglavörös pályán, ami a sárga fénynek köszönhetően sokkal sötétebbnek hatott. Taylor Swift angyali hangja a fülemben, mintha csak nekem énekelt volna.

A testem majd szétfeszült a vágytól, hogy szárnyaljon. Nem adhattam meg neki ezt az örömöt. Szabályosan vissza kellett fognom magam, hogy ne hagyjam le életem szerelmét. 

Az első kanyarban észrevettem, hogy kivágták a Liget leggrandiózusabb fáinak egyikét, ami édes árnyékot nyújtott a forrósággal teli nyári napokon. Elborzadtam a látványtól, és szidtam, aki ezt a döntést meghozta egy újabb árnyék nélküli szakaszra ítélve ezzel a futókat. Pusztítani lehet a fákat, de másikat ültetni a helyükre nem. 

Hangosan megállapítottam végre sikerült befoltozni a pálya szétbarmolt részét, ami közel két éve áll szétcseszve a KRESZ park átgondolatlan építkezésének köszönhetően. Persze még csak véletlenül sem lehet rámenni. Elkerítették, továbbra is extra energiát igénybe véve kell megkerülni. Óvatosan, pontosan kiszámítva lelépni a betonra, majd nagyobb szintkülönbséget követően méterekkel később vissza a gumira.  

A legapróbb változást is észrevettem. Nem kellett figyelnem a lélegzetemre, elkalandozhattam, mivel egyáltalán nem jelentett kihívást a tempó.

Nem mindig volt ez így. Emlékszem, amikor még két percet sem tudtam lefutni. Amikor egy kör szenvedés után a férjem volt az, aki hátrahagyott egy lendületesebb extra körért, mialatt én kifújtam magam. Elégedettséggel töltött el, hogy fordult a kocka. Én vagyok az edzettebb. Még akkor is, ha nem vagyok és soha nem is leszek olyan vékony, mint mondjuk Olivia Rodrigo vagy a szeretett Taylor Swift. 

Akác illata keveredett a spangli összetéveszthetetlen szagával. Mégsem volt annyira kihalt a Liget, mint amilyennek tűnt.

Megörültem, amikor végre valaki szembe futott velünk. Ilyenkor minden erőmet beleadva felgyorsíthattam, hogy a férjem elé kerülve helyet adjak futó társunknak. Pár száz méter múlva aztán olyannyira vissza kellett lassulnom, szinte helyben futottam, amíg arra vártam, életem szerelme utolérjen. 

Az edzés felénél untam meg a kocogást. Kellett valami extra kihívás. Nem elégedtem meg a környezetem szemlélésével. Úgy döntöttem kipróbálom a Swift módszert.

Taylor Swift a Time magazinnak adott interjújában elárulta többek között úgy készült fel az Eras Tourra, hogy minden nap futás közben végig énekelte a teljes set listet. A lassabb számoknál kocogott vagy gyors sétált a futópadon, a gyorsabbaknál konkrétan futott. 

Eléggé szemérmes vagyok, hogy edzés közben csak úgy nekiálljak énekelni, a saját 5 perc 40 másodperces per kilométer átlagom mellett meg se merném próbálni, azonnal beszúrnia az oldalam, de este háromnegyed tízkor a férjem társaságában eljött az idő.

A Wildest Dreams ütemes intrója alatt összeszedtem magam és a He said, “Lets get out of this town” sort már együtt énekeltem az énekesnővel. Énekeltem, költői túlzás annak nevezni, amit csináltam. Közelében sem jártam a tökéletes hangmagasságnak és a tüdőből tolásnak. Mégis több volt, mint szavak lihegése. 

Felrúgtam az addig szorosan tartott légzési szabályt és a zene ívével mentem. Próbáltam tartani a sorokat és ott levegőt venni ahol a művésznő is. Ez már önmagában is hatalmas vállalásnak tűnt. 

Arra számítottam, szinte a kísérletem elején be fog szúrni az oldalam, de lement egy sor, két sor, tíz sor és már a szám végénél tartottam úgy, hogy igazából teljesen jól voltam. 

Felbátorodtam. A You Need To Calm Down-ba már hangosabban és felszabadultabban vágtam bele. A sikerélmény és a saját erőm tudata szétáradt a mellkasomban, fűtött akár egy kályha télvíz idején. 

Hagytam, hogy a zene magával ragadjon és kijöjjön, amit magamba temetek, amikor nem vagyok kizárólag egyedül. 

Nem törődtem azzal, ki mellett futok el és ki hallhatja a próbálkozásomat, feldobott, hogy nem haltam bele a Swift módszerbe. A hasizmom megfeszült az erőlködéstől, a tüdőm levegőért kiáltott mialatt más sem vett körül csak tiszta, hűs levegő. Az oldalam még mindig bírta. 

Az Is It Over Now?-val az edzés utolsó szakaszához értünk, ugyanakkor kiderült, nem érdemes a Ligetben háromnegyed tíz után futni, mert beindítják a locsoló rendszert. Nyáron nem jelentene problémát, de a Föld napjának estéje inkább egy őszi éjszakára emlékeztetett, amikor bizony idegesítő, ha nedves leszel.

Nevetve, énekelve, elszántan szlalomozva futottam át a vízpermet alatt. Az órám jelzett, lejárt a harminc perc. Lassítottam, majd átváltottam sétálásra. Visszafordultam, hogy összeszedjem a férjemet, aki velem ellentétben messziről elkerülte a locsolókkal teli szakaszt. 

Mámorban úszva, hiszen három Swift számot is végig toltam, vettem ki az AirPodsomat a fülemből, és tettem vissza a kapszulába a fehér pálcikákat. Úgy éreztem, enyém a világ.

Máskor is szoktál futás közben énekelni? Érdeklődött a férjem.

Nemmel feleltem.

Ne is, mert elég fura hangok jöttek ki belőled.img_0370_2.jpeg

Twist

Electric Energy

Az egyik kollégám új munkakörben tetszeleg. Vezető pozícióba került. Eddig is a színpad körüli dolgokat látta el, most viszont kiemeltebb szerepet kapott, hatalmat. Rám nézve azt jelenti, többet kell kontaktálnom vele.

Felmondok. Fogalmazódott meg ösztönösen a legelső reakció a fejemben a hír hallatán.

A fickó nem egyszerű eset. A bejelentése előtt sem volt az, mióta pedig az új munkakörét tölti be csak rosszabb lett. Be nem áll a szája, ez az alap állapota, ráadásul olyan információkat oszt meg emberekkel, amiket nem lenne szabad. Ráadásul még fontoskodik is.

Az egyik előadásom előtt közölte velem, ő bizony nem fog a darab kezdésekor felmenni a karzatra és odafönt végig ülni az első felvonást, ami egy óra. Majd felmászik közben.

Ez a kérdés egyszer már felmerült, amire azt feleltem, nem tud közben felmenni, mert látszódik. Más darabnál feltudna, de itt két okból sem. Egy, mert recseg ropog a karzat, ha megmozdul rajta lebukik, kettő pedig máshogy fekszik a nézőtér, a normál feljutási lehetőség nem játszik. Igaz, fixen áll egy létra a díszlet mögött, de ha azon elindul, gyönyörűen végig követik a nézők az útját elvonva a figyelmet a darabról. Nem kéne.

Azt hittem ezt már a múltkor is tisztáztuk, főleg, hogy kitalált egy megoldást arra, hogyan tud megtörténni a díszlet mozgás, ami miatt fent kéne ülnie az első felvonás alatt a hídon anélkül, hogy fel kelljen ülnie.

Persze ez a mostani előadásra nem történt meg. Mi következik ebből? Hogy minden marad a régiben.

Nem, mert ő nem hajlandó azt csinálni, ami egyik korábbi kollégájának sem jelentett problémát az elmúlt két évben. Megértem, biztos szívás lehet odafönt, de akkor vigyél magaddal egy könyvet meg egy zseblámpát és olvass. Örülnék, ha csak ennyi lenne a melóm.

Igazából nem is attól lettem pipa, hogy nem azt akarja csinálni, amit a többiek, hanem, amilyen stílusban kommunikált. Nem kérte, hanem kijelentette. Felsőbbrendűen, kiskirályból. És ettől nekem bizony kinyílik az a bizonyos bicska a zsebemben.

Két hónapja sincs az új pozíciójában és mindennel kapcsolatban így reagál. A nem szót ismeri és azt a hangnemet, amitől legszívesen arcon rúgnám. Majd Argylle stílusban twistelnék rajta egyet.

Felemelném a lábamat és reccs.

Kedvesen megkértem, legyen szíves azt tenni, ami eddig volt, különben látni fogja a közönség. Megjegyzem, az első alkalommal végezte az előadás körüli feladatokat, mégis derogált neki. Rögtön változtatni akart.

Erre azzal ellenkezett, hogy a múltkor azt mondtam akkor is látszódott, amikor az elejétől ott ült, akkor meg nem mindegy.

Stílus haver, stílus.

Rendesen vissza kellett nyelnem a belső feszültséget, hogy higgadt maradjak.

Nem akartam veszekedni, de ha így folytatja, akkor hamarosan vulkánba fogok átmenni. Ehelyett elővettem a korábbi állításait és ellene használtam.

Amíg nem készül el a változtatás, amit ígért, addig legyen az eredeti verzió légyszi és üld végig a karzaton az első felvonást, ahogyan eddig az összes kedves kollégád tette.

Azzal lezártnak tekintettem a beszélgetést.

Erőfitogtatás. Teljesen fölöslegesen.

Véleményem szerint nem így kellene egy új pozícióban kezdeni.

Hova lett az alázat és a tisztelet? Nem az alattvalója vagyok, sem a beosztottja. Azt is mondhatnám fölötte állok, és ilyen esetben az én szavam számít. De miért kell utasításba adnom, ami kérés is lehetne.

Irónikus, tavaly engem vettek elő a stílusom miatt, holott az egyik legkedvesebben kommunikáló ember vagyok a világon, a sokkal minősíthetetlenebb hangvételt megütő ember meg vígan dolgozik.

A kis műsorával kizárólag annyit ért el, felment a pulzusom meg, hogy twistelni akarok az arcán.

Persze a tiszteletet ki kell érdemelni, írtam erről, de nem is szolgáltam rá, hogy úgy beszéljen velem, mintha a valagából rántottak volna elő. Jobban tenné, ha nem haragítana magára, mert abban nem lesz köszönet.

Változtatnia kell a stílusán különben a Twist and Shout a The Beatlestől számára teljesen új értelmet fog nyerni.

img_9103_1.jpeg

Wonkák

A World of Your Own

Megnéztem a Wonkát, a Willy Wonka és a csokigyárat és a Charlie és a csokigyárat kifejezetten olyan szemmel, milyen elemekre épít a korábbi művekből a 2023-as megjelenésű Wonka. Bár előzménytörténet, hivatalosan nem kapcsolódik sem az 1971-es, sem a 2005-ös filmhez. Ennek ellenére számos kapcsolat fellelhető közöttük. Összeszedtem az utalásokat és a közös motívumokat, néhánytól teljesen eldobtam az agyam. 

Figyelem spoileres tartalom!!! Wonka cselekményére és részleteire vonatkozó információk következnek. 

wonka.jpeg

1. Charlie abból a pénzből veszi meg az aranybilétát rejtő Wonka szeletet, amit Wonka veszít el.

A legújabb filmben Wonka feldobja az utolsó ezüst pénzét, beleesik a zsebébe, ami lyukas, ezért a csatornában landol. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie ezüstpénzt talál a csatornában, amiből Wonka édességeket vesz. Történetesen azt a bizonyos Wonka féle csokit is, amiben az utolsó aranybiléta lapul. Egyértelmű a kapcsolat, Charlie, Wonka pénzét találja meg. 

2. Zenés film.

Hasonlóan a Willy Wonka és a csokigyárhoz a Wonka is zenés film. Charlie és a csokigyárban is énekelnek, de teljesen más módon.

3. Csokoládékartell. 

A csokoládékartell minden egyes tagja megjelenik valamelyik korábbi filmadaptációban. 

Slugworth, Wonka riválisa, aki az a 1971-es történetben meg akarja szerezni Wonka édességeinek a titkát, illetve ugyanebben a filmben Fickelgruber termékeket is látunk Wonkáé mellett az édességboltban. A 2005-ös filmben Slugwort, Prodnose és Fickelgruber a többi csokoládégyáros, akiknek sikerül megszerezniük Wonka titkos receptjeit. Joe nagypapa visszaemlékezésében világos utalást látunk erre.

4. Pure Imagination.

Az 1971-es film egyik betétdala és főtémája, melyet Willy Wonka énekel. A Wonkában más hangszerelésben, de ugyanúgy elhangzik instrumentális változatban és Willy Wonka által énekelve is. A mostani filmben sokkal nagyobb jelentőséggel bír, gyönyörű az interpretáció, igazi katarzist okoz. 

5. Willy Wonka karaktere.

Gene Wilder Wonkája viccesen jár, levegőben forgatja a botját, felcserél bizonyos szavakat, Timothée Chalamet Wonkájában ezek mind visszaköszönnek. Az egyik kedvenc utalásom a lépcsőn le, majd vissza táncolólépések. Willy Wonka és a csokigyárban a gyár látogatás első szobájában Wonka éneklése közben történik, Wonkában pedig az első dal alatt, mielőtt az utolsó előtti ezüstjét a rászoruló hölgynek adná. 

6. A szerződés és az apróbetűs rész.

Willy Wonka és a csokigyárban Wonka apróbetűs résszel ellátott hosszú szerződést irat alá a gyerekekkel, melynek megszegésével nem kapják meg az életre szóló csoki ellátmányt. Wonkában Willynek magának kell aláírnia a több oldalas, apróbetűkkel tarkított szerződést, mely a bonyodalmat okozza.   

7. Mosoda.

Charlie anyukája mosónőként dolgozik a Willy Wonka és a csokigyárban, a Wonkában Mrs. Scrubitt mosodát üzemeltet, ahol a csapdába ejtett vendégeknek le kell dolgozniuk a tartozásukat.   

8. Wonka mágikus sétapálcája.

A Wonkában és a Willy Wonka és a csokigyárban is olyan sétapálcával rendelkezik Wonka, amit ha elenged, nem dől el, magától egyenesen megáll a földön. Az 1971-es filmben kicsit lebukós, hogy két macskakő közé szúrták be, hogy ez a hatás megszülessen. A szemfülesebbek simán kiszúrhatják. 

9. Életre elegendő csoki ellátmány.

Már a Wonkában megjelenik a Charlie és a csokigyár adaptációiban ígért életre szóló csoki ellátmány. Wonka Noodle-nek élete hátralévő részére csokoládét ajánl, ha kicsempészi őt Mrs. Scrubitt mosodájából.

10. Wonka gyárának belseje.

Wonka gyárának belső látványvilága eléggé hajaz az 1971-es filmben látott első tereméhez. Gyárépület téglafalakkal, zöld mezővel csokifolyóval, ehető növényekkel és mindenféle izgalmas gyártáshoz szükséges eszközökkel.

11. Wonka szelet és az aranybiléta.

Gyönyörű háttértörténetet teremtett Paul King és Simon Farnaby a Willy Wonka/Charlie és a csokigyárban látott Wonka szelet és aranybiléta kultusznak. Willy Wonka édesanyja készíti el az első Wonka szeletet, amibe egy arany bilétán rejti el a csokoládé receptjének titkát. Szintén ő alkotja meg a Wonka logót is.  

12. Umpalumpák.

Nemcsak, hogy az umpalumpák külseje egy az egyben az 1971-es filmben látott umplaumpák vizualitásával egyezik meg, hanem konkrétan az umpalumpa dalok stílusa, ritmusa és dallama is ugyanaz. Még a fuvola szóló is elhangzik mielőtt Hugh Grant dalra fakad a Wonkában.

13. Hatos szám.

A 2023-as filmben Wonkával együtt hatan alkotják a csapatot, akik szerves részét képezik az eseményeknek, és akiknek köszönhetően illegálisan és legálisan is csokit árulhat. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie családja szintén hat főből áll Charlie-val együtt.

14. A boltos dal. 

Willy Wonka és a csokigyárban a legelső dal, melyben az eladó bemutatja miért is különlegesek Wonka édességei hasonló funkciót tölt be és elemeket sorakoztat fel, mint a Wonkában A World of Your Own, ami Wonka első hivatalos boltjának megnyitóján hangzik el. 

15. Az osztozás öröme.

Wonkában a teljes film üzenete, ami fizikailag is megjelenik. Wonka édesanyja csokoládé recepjtének a titkos összetevője, amit az aranybilétára írt. A Willy Wonka és a csokigyárban Charlie meg akarja osztani nagyszüleivel és anyukájával a Wonka édességet, amit születésnapjára kapott, ám ők nem engedik. Charlie és a csokigyárban Charlie ténylegesen megosztja a Wonka-csokit a szerettei között.

16. Csokiba fulladás.

Willy és Noodle majdnem csokoládéba fullad a csokoládékartellnek köszönhetően, ahogy Augustus Gloop is majdnem belefullad a csokiba az eredeti történetekben. Micsoda párhuzam kérem szépen!

17. Wonka első boltja.

Charlie és a csokigyárban Wonkának van egy édességboltja még a gyárának megnyitása előtt. Wonkában is megnyitja legelső boltját jóval a gyár gondolata előtt. 

18. Candy man.

A Willy Wonka és a csokigyárban az édesség árus egy egész dalt énekel Wonkáról, melyben candy mannek nevezi őt. Wonkában a rendőrfőnök is candy mannek szólítja Wonkát, amikor először fenyegeti meg. Nem lehet véletlen. 

19. Anyuka. 

Wonkában Willy életében fontos szerepet tölt be az édesanyja, ahogyan a Willy Wonka és a csokigyárban Charlie édesanyja, Charlie életében. 

20. Ehető virágok, rágógumi eső, ehető gomba, gumicukor.

Wonka boltjában kábé minden fellelhető, amit az 1971-es film első termében látunk. A Willy Wonka és a csokigyárban az első teremben Wonka egy virág formájú csészéből kortyol, majd beleharap a virágba, a Wonkában ugyanez a jelenet egy az egyben visszaköszön azzal a különbséggel, hogy Hugh Grant umpalumpája teszi ugyanezt a film végén.

21. Csokifolyó és a hajó.

Az eredeti Charlie/Willy Wonka és a csokigyárban Wonka gyárában hajóval utaznak a csokifolyón a termek között. A Wonkában Wonka első boltjában is megtalálható a csokoládéfolyón úszó hajó, de a film tovább ment, és értelmet adott ennek a jelenségnek. Azért köszön vissza Willy felnőtt életében, mert gyerekként anyukájával hajón járták a világot. 

22. Levitálást okozó Wonka termék.

Willy Wonka és a csokigyárban egy ital hatására lebegnek az emberek (Charlie és Joe nagypapa), a Wonkában ugyanezt a Lebbencscsoki okozza. 

23. Lift.

Charlie és a csokigyárban és Willy Wonka és a csokigyárban is megjelenik egy igen furcsa, több funkciós lift. Wonkában is visszaköszön a lift, ráadásul elég fontos szerepet is tölt be, mivel csak ezzel lehet lejutni a csokikartell titkos bázisára. 

24. Wonka találmányai.

Az eredeti filmekből tudjuk, Willy Wonka kiváló feltaláló, erre a Wonkában is látunk példát és nem csak a különleges csokijain keresztül. Emlékezzünk Willy Wonka Strapálható Sétáltatós Suvickgépére. 

25. Szülői háttér Wonka életében.

A 2023-as filmben édesanyja játszik meghatározó szerepet Wonka életében, a 2005-ös filmben pedig az édesapja.

26. Cipőpucolás.

Charlie és csokigyárban Willy Wonka egy újság mögé bújva faggatja Charlie-t, miközben Charlie a cipőjét pucolja. Ez a motívum a Wonkában is megjelenik. Mialatt Wonka egy a város éttermeivel ellátott térképet tanulmányoz, egy fiú megtakarítja cipőjét, majd pénzt kér érte. 

27. Álmodozás.

Az álmodozás fontos eleme mindegyik Wonka történetnek. Charlie és a csokigyárban Charlie a gyár előtt áll, lehunyja szemét, majd tíz másodperc múlva kinyitja. Wonkában, Willy ugyanezt teszi a Gourmet Galéria előtt, amikor megpillantja a boltot, amit szeretne kibérelni. Még a képkivágás is hasonló. Ezenkívül, amikor a boltjának megnyitásakor dalra fakad, azt énekli Close your eyes and count to ten Make a wish, now open them. Charlie és a csokigyárat megvizsgálva, Charlie pontosan ezt tette. Szerintem egyértelmű honnan származik az inspiráció.

Mindent összevetve a Wonka látványában és színészi játékában elsősorban az 1971-es filmből inspirálódott, de azért a 2005-ös adaptáció hatásai is abszolút jelen vannak benne. Ha akarod értelmezheted Willy Wonka és a csokigyár szoros előzményeként is, ez már a te döntésed. Mindenesetre egy méltó, hangulatos, kiváló és önálló eredettörténetet kaptunk. Nekem az egyik kedvencem lett.

A Wonka és a Charlie és a csokigyár megtekinthető a HBO Max kínálatában.

Vámpír

vampire

A darabot, amit a minap játszottunk a világosító és a hangosító között ülve szoktam végig nézni. Stúdió előadásról van szó, ahol sosincsen fix helyem, ez a darab pedig különösen specifikus, mivel a nézőtere nem a megszokott elrendezésben fekszik. 

Sokáig a lépcsőn ülve követtem végig estéről estére az eseményeket, ami a deréksérvemnek rendkívül jót tett, vagy olyan széken foglaltam helyet, amit tartaléknak tettek be. Egyik helyről sem láttam jól, meguntam, hát felültem a világosító és a hangosító közé. A nekik épített emelvényen kényelmesen elfért három ember is. Az elmúlt nyolc hónapban semmilyen problémát nem jelentett, hogy ott vagyok én is. 

Tegnap nem sikerült visszaérnem a második felvonás kezdésére, elhúzódott a dolgom, amit el kellett intéznem a szünetben. Nem csináltam belőle nagy ügyet, hátulról minden további nélkül el tudtam foglalni a helyem.

El tudtam volna, ha az aznap esti hangosító nem terpeszkedik széjjel olyannyira, hogy egy centi luk sem akadt a széke és a székem között. 

A támlán nyugtatva a kezem türelmesen vártam a pillanatot, éppen csak annyival késtem el, hogy lementek a fények és elindult az atmoszférikus zene. Eltelt egy perc, eltelt két perc. A világosító kedvesen arrébb húzódott székestül, hogy legyen helyem, de a hangosító meg sem mozdult. Pedig nagyon jól tudta, vissza fogok jönni. 

Úgy véltem, a keletkezett rés elég ahhoz, hogy a lábam beférjen. A ballal nem is volt gond, viszont a jobbot át kellett emelnem. Nem vettem észre, hogy a mozdulat közben véletlenül meglöktem a hangosító bal kezét, ami a hangerő potméteren nyugodott, így az atmoszférikus zene egy picit hangosabb lett. Csupán egy pillanatig tartott az anomália, mivel rögtön vissza is húzta a hangerő szintet, miközben persze ledorongolt a sárga földig. 

Hibáztam, tény és való, abszolút elismerem. Abban a pillanatban bocsánatot is kértem. 

De azért ismerjük el, semmi megbocsáthatatlan nem történt. Nem állt le a zene, nem indult el másik. Természetesen rosszul éreztem magam, és számítottam rá, hogy az előadás végén el leszek majd küldve k***a anyámba, mivel ismerem a csávó stílusát, plusz azt hiszi ő tojta a spanyol viaszt. Szerencsére keveset dolgozok vele, általában nem ő viszi ezt az előadást. A várt dorgálás azonban elmaradt, mivel a tapsrend alatt összepakolt, majd se szó se beszéd lelépett. 

Mire hazaértem megfeledkeztem a dologról, akadt így is elég más bajom, melyek a nap folyamán halmozódtak fel. 

Este fél tizenegy előtt öt perccel kaptam tőle egy sms-t. 

Szia,

28 éve dolgozom a szakmában, de ilyen soha nem történt még velem....

..és nem is fog, de erről majd személyesen.

Javaslom kicsit gondolkozzál el a main!

Rajtad áll, hogy lesz-e folytatása ennek az ügynek, de az a minimum, hogy face to face beszélünk róla.

Jó éjszakát!

Ideges lettem. Abban a pillanatban, hogy elolvastam repült ki az ablakon a nyugodt éjszakám reménye. Tökéletesen megkoronázta ez az üzenet az amúgy is remek napot. 

Először is, milyen alapon írogat nekem éjjel ilyeneket, amikor ő volt az, aki szó nélkül lelépett. 

Másodszor, komolyan megmert fogalmazni egy ilyen üzenetet, miután két nappal korábban pontosan ő volt az, aki úgy ült bent két órán keresztül hangosítói ügyeletként a próbámon, hogy nem adott mikroportot a szereplőknek, pedig folyamatosan ment a nyígás, hogy a fal mögött álló emberek nem hallják a fal előtt állók végszavát és vice verza.  Meg sem fordult a fejében, hogy kihangosítja őket, pedig ki kellett volna, mivel a tárvezetővel hetekkel korábban tisztáztam, hogy ha a saját terében próbál a produkció akkor portozni kell a színészeket (szintén technikai specifikusság miatt). Nekem kellett szólnom neki, miután már nem bírtam tovább elviselni, hogy azért nem haladunk, mert nem hallják a színészek a történéseket. És még ezek után is többször hátra kellett fordulnom hozzá, hogy megkérjem adja már be azt a szereplőt, aki éppen beszél. Érdekes módon előtte lévő nap, amikor másik kollégája biztosította az ügyelet nem volt ebből gond. 

Csak az írhat ilyeneket, aki életében nem hibázott, hát ő marhára nem ebbe a kategóriába tartozik.

Harmadszor, elég szánalmas, hogy bizonygatnod kell hány éve vagy a szakmában boomerkém. Senkit nem érdekel. Azt hiszed, ettől majd megijedek? Azt akarod mondani, hogy azért, mert több szakmai év áll a hátad mögött, mint nekem te többet érsz? Hogy letarolhatsz, lenézhetsz, porszemnek vélhetsz? A korod fitogtatásával csak azt éred el, hogy kiröhöglek. Egy öreg, szottyos, megkeseredett fószernek tartalak, akitől még a tej is megsavanyodik a számban. Vagy azt hiszed a szám láttán tisztelni foglak? Ne nevettess. A kor nem elég hozzá, ki kell érdemelni. 

Negyedszer, te most komolyan megfenyegettél? 

Ötödször, mégis hogy merészelsz ilyen stílusban kommunikálni velem. Férfi létedre nem szégyelled magad? Ugye tudod, hogy nem a lányod vagyok, sem a feleséged. Nem egy kis csitri, akivel ilyen hangot megüthetsz, de még csak egy diák sem, akit megfenyíthetsz, mert rossz fát tett a tűzre.

Hatodszor, komolyan azt várod tőlem, hogy én menjek oda hozzád? Azok után, hogy te léptél le? Különben is már bocsánatot kértem. Mekkora egy hímsoviniszta egoista faszi vagy te.

Nyolcadszor, gratulálok, hogy képes voltál hazamenni, kényelmesen elhelyezkedni a kanapén és megfogalmazni ezt a sok szempontból is sértő üzenetet.

Kilencedszer, ahhoz is gratulálok, hogy képes voltál elküldeni még lefekvés előtt. Szép példája a pszichikai hadviselésnek.

Tizedszer pedig, a kisebbségi komplexusodat ne rajtam vezesd le. 

A bolhából elefánt csinálás tipikus esete ez, abban a pillanatban tudtam, amint megláttam a feladót és elolvastam csupán az első két sort. 

Lelkileg teljesen felkészültem a vele való találkozásra. Nem fogok meghunyászkodni, nem fogom hagyni hogy elérje szégyenkezzek és úgy érezzem magam, mint egy kivert kutya. Egy narancs, amiből minden húst és lét kifacsartak. Mondja csak a gyártott, fantazmagórikus problémáit, beszéljen csak velem úgy, mint egy állattal, lerázom magamról. 

Higgadt maradok. Nem talál fogást rajtam. Nem engedem. 

Nem is nekem kell idegesnek lennem. Félnem se nekem kellene, hanem neki. Mivel elküldött egy ilyen üzenetet. Írásos bizonyítékkal szolgált, amit fel is használhatok ellene. 

Következményeket akarsz? Jelents fel nyugodtan a vezetőségnél, de az biztos, hogy akkor az asztalukon landol a fenyegető sms-ed.

Nem fogsz kivéreztetni te vérszívó, lélekölő kicseszett vámpír.

img_0264_1.jpeg

10 fantasztikus sorozat az Apple TV+-ról

Ted Lasso Theme

A magas minőségű saját gyártású tartalmaival az Apple TV+ abszolút a streaming platformok élén jár. Összegyűjtöttem 10 lenyűgöző Apple Original sorozatot, melyeket nem érdemes kihagyni. Személyes ajánló következik.megbook_apple_tv_-2.jpeg

1. Ted Lasso

Műfaj: vígjáték

Leírás: Ted Lasso (Jason Sudeikis) egy amerikaifoci-edző, aki egy brit futballcsapatot vezet. Ám a szakmai tudás hiányát jól ellensúlyozza optimizmusával… és finomságaival.

Személyes megjegyzés: Zseniálisan megírt sorozat. A történet, a karakterek a dramaturgia mind hibátlan. A teljes sorozatot átjárja a pozitivitás és a humor, miközben mélységekkel is rendelkezik. Tökéletes gyógyszer egy frusztráló nap után. Olyan meglátások és életfilozófiák szerepelnek minden egyes epizódban, amiket érdemes elsajátítani. A színészi játékok lenyűgözők, Jason Sudeikis brillírozik Ted szerepében. 13 Emmy-díjat zsebelt be, köztük kétszer egymás után nyerte el a legjobb vígjátéksorozat díját. Ted és a Richmond csapat történetét három évadon keresztül követjük nyomon. A legjobb sorozat a világon.

ted_lasso_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

2. A siló - Silo

Műfaj: sci-fi

Leírás: A jövő tönkretett és mérgező világában ezrek élnek egy hatalmas, föld alatti silóban. Miután a seriffjük megszeg egy alapszabályt, és silólakók halnak meg rejtélyes körülmények között, Juliette (Rebecca Ferguson), a gépész nyomozásba kezd, amely során megdöbbentő titkok, és az igazság is kiderül a silóról.

Személyes megjegyzés: Könyvadaptáció igazán erős vizualitással, történet kibontással és színészi játékokkal. Imádom a disztópikus sztorikat, már az alaphelyzet megfogott, de ahogy adagolja az információkat, építi a világot és vezeti a figyelmemet csak még jobban a kanapéhoz szögezett. Bár a műfaja sci-fi, inkább krimi történet. Egyelőre egy évaddal rendelkezik. Annyira izgalmasra sikeredett, hogy felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt is. Ha ez mind nem elég, csak annyit mondok, Rebecca Ferguson és Tim Robbins. 

061323_silo_season_two_announcement_post_big_image_01_big_image_post_jpg_og.jpg

3. Az eltérített járat - Hijack

Műfaj: thriller

Leírás: Amikor a KA29-es járatot eltérítik a Dubajból Londonba tartó hétórás út során, Sam Nelson (Idris Elba) – a tapasztalt vállalati tárgyaló – megpróbálja szakmai tudását felhasználva megmenteni a fedélzeten lévőket. Vajon ez a kockázatos stratégia lesz a veszte?

Személyes megjegyzés: Történetépítés, feszültség fenntartás csillagos ötös. Beszippant, hamar azon kapod magad, újabb és újabb epizódot akarsz nézni. Azért is kiemelkedők az Apple tartalmai, mert hitelesen teremti meg az alaphelyzeteket. Tökéletes pontossággal és részletességgel mutatja be egy repülőút rutinjait a felszállását megelőzően. Emellett képi szimbolizmussal is operál, amitől leesik az állam. Magyar vonatkozást is találunk a sorozatban. Nemcsak, hogy magyarul beszélnek, de még magyar színészek is szerepelnek benne. Egy évados sorozat, hét epizóddal rendelkezik. 

apple_tv_hijack_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

4. Fekete madár – Black Bird

Műfaj: dráma

Leírás: Ahogy Jimmy Keene (Taron Egerton) megkezdi tízéves börtönbüntetését, kap egy hihetetlen ajánlatot: ha ki tud csikarni egy vallomást a gyilkossággal gyanúsított Larry Hallból (Paul Walter Hauser), Jimmy szabad lesz. Ez a küldetés lesz élete legnagyobb feladata.

Személyes megjegyzés: Megtörtént események alapján készült. Csak ismételni tudom magamat, egy újabb fantasztikusan kibontott történetet nézünk végig, mégis a legnagyobb erénye a színészi játékok. Paul Walter Hauser annyira hitelesen alakítja a teljesen beteg Larry Hallt, hogy a tévéképernyőn keresztül is félni kezdek tőle. Nem véletlen nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Golden Globe-díjat 2023-ban minisorozat kategóriában. Ez a sorozat is úgy mesél képekkel, nem akarok hinni a szememnek. Régen láttam sorozatban ehhez hasonló megoldásokat. Hat epizóddal rendelkezik.

5. A zsúfolt szoba – The Crowded Room

Műfaj: thriller

Leírás: Ez a pszichothriller Manhattanben játszódik 1979. nyarán, amikor is egy fiatal férfit  (Tom Holland) letartóztatnak egy sokkoló bűneset miatt – majd egy meghökkentő nyomozó (Amanda Seyfried) lép színre, hogy megoldja a tett mögött álló rejtélyt.

Személyes megjegyzés: Ez a sztori sem tartozik a legvidámabbak közé, arra ott a Ted Lasso. Két dologról kell beszélnünk ezzel az alkotással kapcsolatban. Egy, Tom Holland élete alakítását nyújtja. Érzékenyen játszik, de akad is lehetősége megmutatni színészi képességeit. 

A másik, Mundruczó Kornél rendezett három epizódot. Annyi mindenre büszkék vagyunk mi magyarok, de amikor kijött ez a sorozat, érdekes módon megfeledkeztünk beszélni arról, magyar rendező dolgozott ebben a hollywoodi, nevekkel teli Apple gyártású tartalomban. Az más kérdés, milyenek lettek ezek a részek. Ismerem Mundruczó munkáit, és sajnos nem igazán emelkedtek ki a többi epizód közül. Nem hagyott maradandó nyomott bennem, nincs semmilyen rájellemző vonás bennük, ha nem tudnám, ő rendezte, fel sem ismerném. Ráadásul ideje korán lő le dolgokat a képi megoldásaival. 

Az egész sorozattal átfogóan akadtak problémáim, rosszak az arányok, túl sokáig tart mire eljutunk a lényeghez. Nekem a hatodik résztől kezdett érdekes lenni, addig azt váram derüljön már ki, amit Mundruczónak hála már az első epizód kábé második képkockájánál tudtam. Minisorozat, kizárólag tíz epizódból áll.

6. Servant

Műfaj: thriller

Leírás: A Servant egy philadelphiai pár (Lauren Ambrose, Toby Kebbell) története, akik egy felfoghatatlan tragédia utáni gyászukban egyre távolabb kerülnek egymástól – ugyanakkor ajtó nyílik egy titokzatos erő előtt is, amely otthonukba költözik.

Személyes megjegyzés: M. Night Shyamalan története, ami azt jelenti, a tőle megszokott módon kellően misztikus és beteg is. Az egyik kedvenc iróm és rendezőm, szeretem a felfogását, a dramaturgiáját, ahogyan az érthetetlen furcsaságok köde lassan kitisztul és elém tárja a válaszokat. Négy évadon át követem a Turner család megtört és fordulatos életét. A kiindulóhelyzet felkavaró, kell egyfajta erős idegzet hozzá. 

7. Minden kémia – Lessons in Chemistry

Műfaj: dráma 

Leírás: Az 1950-es években Elizabeth Zott (Brie Larson) arról álmodozik, hogy tudós lesz belőle, ám a társadalom ezt nem hagyja szó nélkül, mondván, a nők helye a konyhában van. Elizabeth bekerül egy tévés főzőműsorba, és elhatározza, hogy nem csak recepteket fog tanítani a semmibe vett háziasszonyoknak.

Személyes megjegyzés: Annyira szép és érzelmi húrokat pengető. Piszkálja az igazság érzetet, könnyeket csal a szembe. Egy percre sem unod el magad, ez annak is köszönhető, bizonyos epizódokat más nézőpontból mesél el. Jól játszik azzal, mit hitet el veled, és ezzel szemben mi a valóság. Néhol úgy tűnhet, túl gyorsan halad a sztori vagy bizonyos elemeknek csak a felszínét kapargatja, de összességében lelki kielégülést nyújtó minisorozat. 

apple_tv_lessons_chemistry_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

8. Az utolsó szavai – The Last Thing He Told Me

Műfaj: misztikus

Leírás: Egy nő (Jennifer Garner) összefog a tinédzserkorú mostohalányával (Angourie Rice), hogy megtalálja a rejtélyes körülmények között eltűnt férjét (Nikolaj Coster-Waldau).

Személyes megjegyzés: Konkrétan egy nap alatt ledaráltam ezt a hét részes sorozatot, annyira izgalmas, kiválóan felépített. Olyan pici finomságokkal teli, hogy még hónapokkal később is motoszkál bennem. Jennifer Garner mindig harcos amazon, aki képes tűzbe menni a szeretteiért, ebben is tűzön-vízen át megy, de nem akcióhős módjára. Elmaradnak a látványos verekedések, hiszen ez a történet teljesen más műfajú, mégis nagyon jó benne. Kiválóan áll ez a szerep is neki. Szintén egy könyvadaptációról beszélünk. 

apple_tv_the_last_thing_he_told_me_key_art_graphic_header_4_1_show_home_jpg_og.jpg

9. See

Műfaj: dráma

Leírás: A távoli jövőben az emberiség elveszíti a látás képességét. A főszereplő, Jason Momoa alakítja a látás legendás adottságával született ikerpár (Archie Madekwe, Nesta Cooper) édesapját, akinek meg kell védenie a törzsét az őket fenyegető királynőtől. 

Személyes megjegyzés: Iszonyatosan erős vizualitásában. Az akció jelenetek zseniálisak, de egyben brutálisak is. Érdekes az alapötlet, a megvalósítás meg aztán pláne. Három évadon keresztül figyelhetjük Momoa fizikai és színészi teljesítményét is. 

10. Az afterparti – The Afterparty

Műfaj: vígjáték

Leírás: Ebben a rejtélyes krimiben semmi sem az, aminek látszik, ráadásul minden gyanúsított más-más zsáner segítségével adja elő a vallomását.

Személyes megjegyzés: A nyomozónőnek a stílusa rendkívül sok, és a sorozat sem feltétlenül a legmagasröptűbbek közé tartozik, mégis szerettem volna egy szórakoztató alkotással zárni a listát. Tökéletes választás erre Az afterparti a maga vígjáték mivoltával, melyben a bűnügyi műfajt karikírozza ki. Minden egyes epizód más stílusban készült, annak megfelelően, hogy az adott szereplő milyen filmműfajban látja az életét. Akad noir, romantikus vígjáték, de még musical is. Jelenleg két évaddal rendelkezik. 

Természetesen tíznél több kiváló sorozat található az Apple Tv+-on számos műfajban, a filmekről nem is beszélve. A lista pedig egyre csak bővül, úgyhogy irány az applikáció vagy az oldal, indulhat a böngészés.

Athén

Freedom! '90

Januárban megfogalmazódott a fejemben a gondolat, el kéne menni nyaralni a tél kellős közepén valami meleg helyre. Ritkád adódik lehetőség, hogy évad közben eltűnjek néhány napra, nemhogy egy teljes hétre, de amikor így hozza a sors, akkor ki kell használni. 

Február végén öt napos kis szabad rés keletkezett, úgyhogy elmentünk a férjemmel Athénba.

Úti célunk gyanánt több lehetőség is szóba került, de igazán a repjegy árak és a közlekedő járatok befolyásolták a döntésünket. 

Bevallom, kicsit tartottam ettől a kiruccanástól. Először is, mivel a kedvenc utazós oldalam egyáltalán nem írt Athénról, így máshonnan kellett összegyűjtenem a várossal kapcsolatos infókat, másodszor pedig a maroknyi ismerősöm, akik jártak már itt, nem feltétlenül nyilatkoztak pozitívan. Egészen pontosan koszosnak titulálták. 

Pedig még hasznos részletekkel sem tudtak igazán szolgálni, például, hogy milyen gyakorisággal lehet kártyával fizetni az üzletekben. A látogatásaik nem mostanában történtek, csomó mindenre nem emlékeztek. 

A Bookingon a szállásoknál hagyott kommentek sem feltétlenül segítettek, miközben meg majd szétfeszített a belső vágy, hogy lássam Dionüszosz színházát, és hogy a  szállodából gyönyörködhessek az Akropoliszban. 

Spoiler, az egyik legtökéletesebb, leghangulatosabb és legcsodálatosabb nyaralásaim egyikét éltem át. 

Azzal indult, nem borultam meg a repüléstől. A gépünk reggel nyolckor ment, ami a hat vagy fél héthez képest nincs is annyira korán, eddig mindig ehhez hasonló járatokkal utaztam, de még így is az éjszaka közepén kellett kelnünk. Legutóbb két évvel ezelőtt repültem, ekkorra már bevezették az önkiszolgáló csomagfeladást, így biztos voltam benne, ez a része zökkenőmentesen és gyorsan fog menni, ettől függetlenül időben kellett érkezni. 

Nemcsak, hogy könnyen, nyöszörgés nélkül fel tudtam kelni hajnali négykor, de le is tudtam feküdni este kilenckor. Mi több, gond nélkül elaludtam. Ilyen még soha nem történt. Általában nem sikerül hamarabb eljutnom alfából bétába a szokottnál, még akkor sem, ha tudom, hajnalban már toppon kell lennem. Plusz izgulok az utazástól. Félek, nem csörög az óra, pörög az agyam, hogy mennyit pihenhetek és az a mennyiség biztosan nem lesz elég, fájni fog tőle a fejem, ennek eredményeképp még kevesebbet sikerül aludnom, és tényleg hatással lesz a fejemre. 

Ezzel szemben negyed tízkor konkrétan már beájultam, egészen pihentetőt szundítottam, és négykor úgy keltem, mint aki teljesen kialudta magát. Nem fájt a fejem, annak ellenére sem, hogy kávét csak a biztonsági ellenőrzést követően vettem magamhoz, ami negyed hét körül lehetett. 

Lehet, ez a korral jár.

A repülőtéren béke és nyugalom uralkodott. Sokan utaztak, de érezni lehetett a szezonon kívüliséget. A repülés könnyed és gyors volt, turbulencia mentes. A pilóta olyan simán tette le a gépet a görög földön, meg se éreztem, amikor a kerekek az aszfalthoz értek. 

Vicces módon a férjemmel a felszállást követően legközelebb a bőrönd felvételnél láttuk újra egymást, mivel nem vásároltunk egymás mellé szóló helyeket őt a gép elejére, engem pedig a végébe sorsolt a rendszer. Ennek megfelelő ajtón történt a leszállás is. A gép farában elhelyezett kijáraton hagytam el a fehér-magenta színű madarat, és csak a betonon sétálva vettem észre, hogy az első ajtón leszállók máshova érkeznek, mint a hátsó ajtót elhagyók. Nem ismertem a repteret, most jártam itt először, így az tűnt logikusnak és biztosnak, ha a bőrönd felvételnél látjuk újra egymást. 

Zökkenőmentesen és baromi simán jutottunk be a városközpontba. Akkora áldás, hogy metró közlekedik a reptérről a belvárosba, ráadásul egyszerűen megtalálható.  Ez tovább emelte a kezdeti pozitív hangulatot.

A Monastiraki negyedben választottunk magunknak szállást, az Evripides Hotelt, ami nagyon jó értékeléssel szerepelt a Bookingon. Dönthettünk volna apartman vagy Airbnb mellett is, de a hotel ára tartalmazta a reggelit is, én pedig utálom étel vadászattal tölteni a reggeleimet. Legalább azt az időt is turistáskodásra fordíthatom.

Korábban érkeztünk, mint az értesítésben megadott bejelentkezési idő, mégis hamarabb elkészült a szobánk. A kedves görög recepciós megkért, várakozzunk egy kicsit a lobbiban, amíg az utolsó simításokat elvégzik. 

A hall kicsit kopottasnak és áporodottnak tűnt. Régi bútorok, nem olyan világos és fényűzően modern, mint egy ibis hotel. Jött a recepciós, majd közölte, a lefoglalt gazdaságos szoba helyett, szuperior szobában fogunk lakni. Upgradelt minket. Természetesen semmit nem kellett pluszba fizetnünk érte. 

Nem akartam elhinni, még soha nem esett meg ilyen szerencse velem. Fontosnak és különlegesnek éreztem magam. 

Frissen felújított, hibátlan állapotú ötödik emeleti franciaágyas tágas szoba utcafrontos kilátással, iszonyatosan kényelmes matraccal. Még bontatlan vendégpapucs is járt hozzá. Forró, tökéletes víznyomással rendelkező zuhany, kártyával nyitható ajó, forgalomtól mentes út. Egyáltalán nem erre számítottunk. 

A reggelit a hetedik emeleten szolgálták fel, ami lélegzetelállító kilátást nyújtott az üvegfalas kialakításnak köszönhetően. Úgy iszogattam a kávémat, hogy az Akropoliszban és az alattam elterülő városban gyönyörködtem. 

Meglepő módon az érkezésünk napjának délutánjára sem borultam meg. Furcsa ez az utazás, korán próbálsz menni, hogy minél több időd legyen magadba szívni a város nyújtotta csodákat, de ugyanaz a rákfenéje is. Hiába érsz célba délre, addigra a sok izgalom és impulzus annyira leszív, hiába vennéd nyakadba a várost legszívesebben inkább lefeküdnél aludni. A legdurvább K.O-t a nászutamon éltem meg, amikor Párizsba utaztunk. Mondjuk ott az sem segített, hogy huszonkilenc órája voltam talpon, mire végre birtokba vettük a hotelszobánkat. 

Athénnal más volt ez. Valahogy energikusabb és frissebb voltam, mint bármelyik másik külföldi kiruccanásnál. Tény és való, egy órával előrébb vannak, így amikor ott egyet ütött az óra, itthon még csak délre ugrottak a mutatók. 

Minden kiemelt látnivaló a tengerpart kivételével a városközpontban fekszik. Rengeteget sétáltunk, ami nem újdonság, az összes nyaralásnál ezt csináljuk, az viszont igen, hogy a szállodánktól minden legfeljebb húsz perces sétára esett. Csupán azért jutottunk el mindenhova dupla annyi idő alatt, mert mindegyik sarakon találtunk valami érdekességet. Egy kis templomot, egy utcatáblát, izgalmas stílusú épületeket. Benéztünk egy utcába, majd megváltoztattuk az irányt, hogy meglessük az ott található ókori maradványokat. Lépcsőkre másztunk fel, hogy visszanézve a forgalom és a természet vegyes harmóniájában gyönyörködjünk.  

Egyáltalán nem használtunk tömegközlekedési eszközt, csak amikor a tengerpartra mentünk, meg a Piraeus kikötőhöz lecsekkolni az óceánjáró hajókat. Üdítő, hogy kilencven percig használhatok egy vonaljegyet, amivel korlátlan mennyiséget utazhatok. Ez idő alatt, annyit szállok át, amennyit csak akarok.

Messzinek és magasnak tűnnek egymástól a pontok. Például a Parthenón és Philoppapos  emlékmű, vagy a Lükabéttosz-hegy csúcsa. Valójában gyorsan és könnyen megmászhatóak, közelebb fekszenek, mint gondolnánk. 

Az emberek kedvesek és lazák. Irigylésre méltó a nyugodt hozzáállásuk. Jön egy autó, miközben te az út közepén sétálsz, mert annyira keskeny a járda, hogy kényelmesebb a kocsiknak fenntartott helyen császkálni. Nem kezd el veszettül dudálni, hanem higgadtan és türelmesen megvárja amíg arrébb mész. Jó, tilos a wc papírt a wc-be dobni, ami elsőre hátborzongatónak hangzik, dehát itt ez a szokás. 

Elenyészett a turista mennyiség. Olyan békésen, idegeskedés nélkül járhattuk a várost, annyival kevesebben látogattak ide február végén, mint szezonban. Új élményként éltük meg ezt is. 

Az Akropolisznál persze várni kellett. Elkövettük azt a hibát, nem vásároltuk meg előre a jegyünket, mint ahogy minden esetben tenni szoktuk, de a mostani mottónk a laza spontaneitás volt. Plusz akadt egy kis zavar az erőben, mit is lehet megnézni az alapjeggyel, így élő személytől akartunk információ gyűjtést követően vásárolni. A döntésünket megváltoztattuk, amikor tizenegykor megláttuk a jegypénztáraknál kígyózó sorokat. Belegondoltam, nyáron milyen lehet. Milyen messzire nyúlhat a tűző napon a sor vége. 

Bár későbbi belépéssel, de végül online vettük meg az akropoliszi jegyünket. Kiváló választásnak bizonyult, addig legalább bejártuk az Agórát, ahol alig lézengtek, meglestük feltételezhetően Szókratész börtönét, és felmásztunk a Philoppapos hegyre, az egyik legcsodálatosabb kilátási pontra. Balra az Akropolisz tárult a szemem elé teljesen más szögből, előttem festői hegygerinccel a háttérben a város hevert, jobbra pedig a tenger. 

Mire délután kettőkor sorban állás nélkül beléptünk az Akropoliszba, érződött, hogy a nagy roham már lezajlott. Ezalatt a pár száz embert értem a több ezer helyett.

Mire Dionüszosz színházához értünk, konkrétan egy lélekkel sem találkoztunk. Azóta álmodtam erről a helyről, hogy középiskolában dráma fakton a görög színjátszásról tanultunk. Határtalan boldogsággal vegyes meghatottság kavargott bennem, ott sétálok, ahol egykor a szkéné állt. Összefacsarodott a szívem, milyen állapotban áll ez a dicső, színháztörténetileg  egyik legmeghatározóbb színház.

Elborzasztott a tény, hogy a látogatók kivétel nélkül abban a hitben csodálták a hegy oldalában fekvő sokkal jobb kondícióban lévő ókori görög színház felépítésével rendelkező Herodes Atticus Odeont, hogy Dionüszosz színházának vélték. 

Bánatomra a téli időszakban nem tartanak színházi előadásokat és koncerteket az Odeonban, azért kicsit megtapasztalhattuk akusztikai szempontból mennyire értettek a görögök a színház építéshez. A hegy lábánál egy férfi gitáron játszott, mégis úgy szólt, mintha fél méterre lenne tőlünk. Elhagyva az Akropoliszt pillantottuk csak meg, milyen hatalmas távolságra gyakorolt tőlünk.

A görögök vegán gyrosza egyszerűen mennyei és megfizethető. A legtöbb helyen nem használnak húspótló készítményt, szóját vagy beyond meatet. Gomba testesíti meg a húscsíkokat, mindezt olyan gazdag zöldség környezetbe helyezik megfejelve kukoricás kenyér pitával, ami olyan könnyed, hogy még ha két liter vizet is innék rá, tuti nem üli meg a gyomromat. Nemcsak, hogy találtunk vegán helyet, ahol vegán változatban szolgálják a görög tradícionális ételeket, de tíznél is több kizárólag vegán hellyel rendelkezik Athén. Vegetáriánusként elégedettséggel töltött el a haladó szellemiségük. Ahogyan az is, találtam cukormentes édességeket az élelmiszerboltban. Olyan puha és jóságos csokis kekszet ettem, amilyet még az életben nem kóstoltam. 

Az áraik abszolút kedveztek a pénztárcámnak. A Fashion Streetnek megfelelő Ermou utcában mikor két eurót kértek a kávéért, azt hittem kiröhögöm az eladót. 

Elaléltam attól, hogy egy nap kivételével hosszú ujjúban és pulóverben mászkáltam február végén. 

Bármerre néztem mindenhol narancs termett, a parkokban és a forgalmas útszakasz mellett egyaránt. Képtelenségnek tűnt megszokni a narancsfákat, a datolyapálmákkal és a szabadon repkedő zöld papagájokkal együtt. Megállapítottam, a szarka az új varjú, a papagáj az új galamb, bár utóbbiból sincs hiány. 

No meg a macskák. Az egy dolog, hogy a városban bármerre sétálsz történelmi romokba botlasz. Ráfordulsz egy forgalmas útszakaszra, ahol gyógyszertár és ruházati boltok sorakoznak, a messzeségben pedig ott magasodik az Akropolisz. Sétálsz egy merch shoppokkal ellátott útszakaszon, de balra nézel, ahol az utca végén Hadrianus diadalívének elképesztő látványa vág mellbe. Vagy a kiválasztott pizzéria felé az ókori Agóra maradványai mellett sétálsz el. Ugyanilyen váratlansággal és megdöbbenéssel találkozol macskákkal. A legrandomabb helyeken fordulnak elő és nem is kis számban. Ha eltelik tíz perc úgy, hogy egy cicát sem láttál, baj van. 

Kétségtelenül az egyik legmeghatározóbb élményt a Panathenaic Stadium nyújtotta. Az olimpiai láng minden esemény alkalmával itt indul útjára, ráadásul a 2004-es athéni olimpián itt tartották az íjász versenyeket, valamint a maraton befutóját. Már az önmagában dícséretes, hogy látogatható ez a stadion. Igaz, hogy belépőt kell fizetni na bumm, de be lehet menni. Magyarországon melyik stadionba mehetsz be csak úgy egyszerű halandóként. Egyikbe sem. 

Lenyűgöző az építmény. Bármelyik helyre fölmászhatsz, bárhova leülhetsz, annyi időt töltesz itt, amennyit csak szeretnél, még kiállítást is találsz a belsejében, ahol a különböző Olimpiák plakátjait és fákjáit csodálhatod meg. Számomra nem ez okozta a lelki katarzist. 

Körbe futottam a teljes stadiont. Megszállott hobbi futóként ez akkora lelki feltöltődést jelentett, mint színházi emberként Dionüszosz színházában sétálni. Ott futottam, ahol az olimpikonok. Ott melegítettem be, ahol az olimpikonok. Ott kapott a hajamba a szél, ahol az olimpikonoknak. 

A történelem folyamatos jelenléte miatt olyan hangulatba burkol ez a város, amit még nem igazán tapasztaltam. Érzed az időszámításunk előtti századokat ugyanakkor a jelenkort is, lenyomatot találsz a modern olimpiai játékokból, máskor meg mintha filmdíszletek között sétálnál.

Megfejelve a stresszmentességgel, a kevés turistával, a tökéletes idővel és a csodás ízekkel, egyszerűen frenetikus. 

Lehet, hogy bizonyos részek lelakottnak tűnnek, főleg a graffitikkel teli leengedett rácsoknak hála, és igen, itt is akadnak hajléktalanok, akik határozottabban jobb modorúak, mint a Pesten élők. De koszosnak nem mondanám. Nem állítom, nem jött velem szembe szemét az utcán, de sokkal tisztább és rendezettebb, mint kishazánk. Nyáron biztosan másmilyen, de télen nagyon bejövős ez a mediterrán hangulat. 

img_1296.jpeg

15 érdekes tény Athénról, melyekről még az utazó oldalak sem írnak

Honey, Honey

Február végén Athénba látogattam. Az utazásaim során szeretek alaposan felkészülni az adott városból. Milyen nevezetességeket látogassak meg, hogyan lehet bejutni a reptérről a városközpontba, egyáltalán milyen buktatók fordulhatnak elő. Összeszedtem néhány tényt, melyeket a négy napos tartózkodásom alatt tapasztaltam, és amiről egyik utazással foglalkozó oldal sem írt. 

img_9608.jpeg

1. A WC papírt tilos a WC csészébe dobni.

Elsőre fura, de könnyebben megszokható, hogy a WC kagyló melletti kukába kell helyezni, mint gondolnánk. Tulajdonképpen nem hülyeség, plusz gondoljunk bele, időszámításunk előttről származó több száz éves épületmaradványaik vannak, akkor mégis milyen lehet a csatorna rendszerük. Jobb nem kockáztatni. Ne miattunk árassza el a szennyvíz a várost. 

2. Szinte mindehol lehet kártyával fizetni. 

Az egyik legfontosabb kérdés számomra minden egyes utazásom során. Nem szeretek pénzt váltani, a kártyás fizetést preferálom, kényelmesebb, még akkor is, ha számításba veszem a bank által felszámolt kényelmi díjat. Számos helyen, (például londoni éttermekben) kizárólag kártyával lehet fizetni, plusz így nem kell azon agyalnom, mennyi készpénzt váltsak előre, elég lesz-e, amit magammal vittem. 

Athénban a legtöbb helyen adott a lehetőség a kártyás fizetésre, még a kis utcákban egymás mögött sorakozó szuvenír boltokban is. Egyedül a kipakolt egyéni portékát kínáló kisvállalkozóknál vagy a termelői piacon nem.  img_9294.jpeg

3. Iható a csapvíz.

Semmilyen különbséget nem tapasztaltam a budapesti és az athéni csapvíz között. Nem volt sem fura íze, sem állaga. A gyomrom ugyanúgy viselkedett tőle, mint bármelyik másik napon. Persze nem fogjuk az ásványvízre a gatyánkat ráfizetni, viszont csapvíz mindenhol van, bolt meg nem biztos. 

4. Időeltolódás.

Egy órával előrébb vannak, mint mi. 

5. Nem derül ki egyértelműen, kizárólag az Akropoliszba váltott jeggyel mi látogatható pontosan. 

Először is, nem világos mi a hivatalos weboldala az Akropolisznak. Számos oldal kínál  belépőt az Akropoliszba különböző jegytípusokkal, de nem tudni, melyik az igazi, megmásíthatatlan és eredeti. Én az acropolis-tickets.com-on szereztem be a sajátomat, ez valahogyan hivatalosabbnak tűnt, mint a getyourgiude.com, de még így is akadt különbség az Akropolisz lábánál kihelyezett jegyautomata jegyei és az általam választott oldal kínálata között. 

Mindenképpen szerettem volna megtekinteni Dionüszosz színházát és a Herodes Atticus Odeont is a Parthenon kívül, de bárhogy is próbáltam utána olvasni, nem derült ki, az előbbi kettő is benne van-e az alap jegyárban. Milyen látványosságok tartoznak egyáltalán bele az alapjegybe? Sehol egy tételes lista. Lehetett kombinált jegyet is kapni, amivel pluszban megnézhetsz még hat régészeti helyszínt, köztük Zeusz templomát és az ókori Agorát is, de Dionüszoszról egyik sem írt. Kizárólag az általam talált alapjegy sorolta fel, hogy azzal tutira megnézhetem Herodes Atticus Odeonjával együtt, így végül ezért választottam ezt a jegytípust. Valószínűleg a másik simával is megtekinthettem volna ezeket a helyszíneket.

13 euróba került, a helyszínen csak 10 lett volna. 

img_9599.jpeg

6. Olcsóbb, mint Magyarország.

A kávé ára 2 euró körül mozgott, a vegán helyeken 5 euronál többet nem fizettem egy gyroszért, ha kértem hozzá krumplit, akkor is csak 7-be került. A fancy helyen, a fancy pizza is 9-11 euro között ingadozott, más országban a legalapabb kezdődik 11-nél. A merchök is hasonló olcsósággal rendelkeztek, és a belépők sem ürítették ki a pénztárcámat. Tipp, ha szeretjük az olajos magvakat, akkor mindenképpen érdemes bevásárolni belőlük. A kesudióért, ami prémium árucikknek számít, 100 grammért kértek 1,5 eurót, idehaza 70 grammos kerül több, mint ezer forintba. 

7. A reptéri metró nem mindegyike közlekedik a reptérig.

A reptérre ki és be a kék, vagyis M3-as metróvonallal lehet könnyedén eljutni. Arról nem beszélnek, hogy visszafele is gyakran járnak a szerelvények, viszont a végállomás nem minden esetben az Elefthériosz Venizélosz nemzetközi repülőtér. Doukissis Plakentias megállóig közlekedik sokszor, ez négy állomással korábban van, mint a reptér. 

8. A téli időszakban teljesen ingyenesen látogathatóak a strandok. 

Fogalmam sincs, nyáron mi a helyzet, kell-e fizetni értük. Mivel én februárban jártam itt, csak erről tudok beszámolni. Tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthetőek. img_9793.jpeg

9. Nem minden esetben lehet kiigazodni az árakon. A téli és nyári belépőjegyek a turista látványosságoknál eltérhetnek.

Egyáltalán nem vásároltam kombinált jegyet, az Agorába mégis szerettem volna bemenni, így a helyszínen külön belépőjegyet vettem. Az ajtónál feltűntetett ár szerint 10 euró a normál jegy, 5 a kedvezményes. Már régen meghaladtam azt a kort, hogy kedvezményeket kapjak, mégis 5 eurot kellett fizetnem. img_9497.jpeg

10. Le kell inteni a buszt. 

Londonhoz hasonlóan, ha fel szeretnénk szállni a buszra, itt is inteni kell egyet. Ki kell állni az útra vagy a járda szélére és legyinteni a sofőrnek. A busz nem parkol be, csak megáll. 

11. Parthenón és Zeusz temploma felújítás alatt áll. 

Mind a két történelmi épületmaradványt felállványozták. Míg a Parthenónnak csak az eleje, addig Zeusz templomának teljes oszlopcsarnoka restaurálás alatt áll. Az utóbbinál konkrétan semmit nem lehet látni a köré húzott vasszerkezeteknek köszönhetően, így ha valaki kifejezetten Zeusz templomára kíváncsi, nem biztos, érdemes belépőjegyet váltani rá. A Parthenónnál is ront a látképen, viszont több oldalról bejárható és megcsodálható, ugyanúgy megkapjuk az élményt. A munkálatok a Parthenón esetében előreláthatólag 2025-ig tartanak, Zeusz templomával kapcsolatban ismeretlenek.  

img_9559.jpeg

12. A tömegközlekedési pontoknál elhelyezett automatákból nem lehet retúr jegyet váltani a repülőtérre. 

Bár Athén hivatalos közlekedési oldala szerint létezik retúr metrójegy a reptérre, amit 2 euróval olcsóbban vásárolhatunk meg, mint ha külön vesszük, az automatában nincs ilyen opció. Legalábbis én nem találtam meg. 

13. Az árusok nem másznak az arcodba. 

Az Akropolisz közelében lézengő fonott karkötőket rád tukmáló afroamerikaikon és virágot kínáló néniken kívül nem próbálják meg masszívan, minden áron rád sózni a portékájukat. Egymás hegyén-hátán sorakoznak a szuveníreket kínáló üzletek a kis utcákban, a boltos áll az ajtóban, de nem szólít meg, még akkor sem, ha nincs tömeg, csak ha betérsz hozzá. Néhány beülős koktélos, étkezős helynél próbálnak beinvitálni, de ha azt mondod köszi nem, nem erőszakoskodnak tovább. Ezzel szemben a karkötősöket egyáltalán nem lehet lekoptatni. Hiába mondod, nincs rá szükséged vagy csak kártya van nálad, szemrebbenés nélkül próbálkoznak tovább. Előbb-utóbb úgyis beadod a derekad és előkotorsz valamennyi kápét, ez a belső monológjuk. 

img_9488.jpeg 14. Szezonon kívül jelentősen kevesebb a turista. 

Általános igazság, mégis meglepő, mennyire könnyedén, tömeg nélkül lehetett közlekedni. Persze, ilyenkor is akadnak csoportok, kisebb ember gócok a legnépszerűbb látványosságoknál, mégis kiváló képeket lehetett készíteni és nyugodtan élvezhettem a történelmi maradványok szemlélését.

15. Tele van a város macskákkal.

Mindenhol macskába botlik az ember. Barátságosak, nyugodtak, a legtöbb esetben még a bundájuk is szép. Aki nem kedveli őket vagy allergiás rájuk, annak hasznos info.

img_9449.jpeg

Brachiosaurus

Theme from Jurassic Park

Vegetáriánus vagyok. Már több, mint tizenkét éve. Lakto-vegetáriánus kategóriába tartozom, ami azt jelenti, nem eszem semmilyen húst, még halat sem, de tejterméket igen.

Önként vállaltam az életre szóló böjtöt, egészségügyi és morális okokból.

Szeretem, hogy a legtöbb ember amikor meghallja ezt, rögtön hülyének bélyegez majd nagy hozzáértéssel elemzi mennyi rosszat teszek a szervezetemmel azzal, Brachiosaurus módjára élek. Nyilván ők jobban tudják, mint én, hiszen mindegyikük diplomás orvos. Ja nem.

Azok a kijelentések is jók, én soha nem lennék képes lemondani a húsról. Pedig az állófogadásokon mindig a vega ételek fogynak el először, mivel a húst hússal evők rögtön fölzabálják. Imádom azt a kérdést is, és akkor mit esztek, zöldséget?

Igen baszod, zöldséget. Kész lángész veszett el benned.

Szinte mindenki fantáziátlan és az agyi kapacitásuknak megfelelően kimerülnek a rántott sajt, rántott gomba sült krumpli kombinációban. Pedig ennél sokkal változatosabb és ízletesebb menüket lehet összeállítani, csak venni kell hozzá a fáradtságot.

Elég csupán a köretek választékát megnézni. Bulgur, hajdina, kuszkusz, köles, quinoa, árpa, az édesburgonyáról ne is beszéljünk. Már a rizsből is rengeteg fajta létezik. Basmati, jázmin, adjunk hozzá köményt és már köményes rizst kaptunk vagy kurkumát és magvakat esetlek egy kis zöldséget és egy sokkal izgalmasabb egytálételt rakhatunk az asztalra. Már régen túlléptünk a rizs, krumpli, tészta egysíkúságán.

A főétel összeállításánál egy ebéd esetében pedig határ a csillagos ég. Az egyik kedvenc általam készített menü a spenótos tejszínes szójakocka házi szezámmagos sajtgolyóval és sült brokkolival. Már attól összefutott a nyál a számban, hogy leírtam.

A zöldségek terén egyszerűen nincs olyan, amit ne szeretnék vagy ne ennék meg.

Ráadásul én még bonyolítom is az életemet, mert próbálok alacsony szénhidrát tartalmú ételeket enni, ami teljesen normális, mivel a túlzott szénhidrát fogyasztás senkinek sem tesz jót.

A Beyond Meat termékek megjelenésével a lehetőségek tárháza csak még tovább nőtt.

Nem feltétlen kerestem korábban a “húsos” ízeket. Simán megoldottam az étkezésemet anélkül, hogy gabonakolbászt vagy vega virslit ettem volna, mégis a megjelenésükkel az én étrendem is bővült.

A legszkeptikusabb a párizsival kapcsolatban voltam, ami borsófehérjéből készül. Állagra, illatra teljesen megegyező azzal, amit még a húsos korszakomban fogyasztottam. Viszont sokkal finomabb, már amennyire emlékezhetek rá így tizenkét év távlatából. De még ha másmilyen is az íze, fantasztikus érzés olyan dolgokat enni, amik táplálóak, látszatra akár húsnak néznek ki, mégis mentes mindattól a borzalomtól, ami ugyanannak a húsos változatának előállításával jár.

Nem mellesleg tisztában vagyok vele, mit eszem. Mert a mondás, hogy az vagy, amit megeszel igen is igaz.

Mióta szinte növényi étrenden élek az érzékeim sokkal élesebbek, a testem sokkal könnyebb, a receptoraim a mentális kapcsolódásra sokkal de sokkal erőteljesebbek, ami a választott munkám miatt eléggé számít.

Bár én magam nem vagyok teljes értékű vegán annak ellenére, hogy elég kevés tejterméket fogyasztok mézet pedig egyáltalán nem, imádom a vegán konyhát. Mert tudom, mindent megehetek, amit elém tesznek. Nem kell attól tartanom, miben sütötték, mivel érintkezett a főzési, netalántán a tárolási folyamat során. Ez felbecsülhetetlen értékű számomra. Egyáltalán nem érdekel, többet kell-e fizetni érte, mintha egy olyan étterembe megyek, ahol esetleg van vegetáriánus étel. Aki annyira figyel a táplálkozására, mint én, inkább kiadja a magasabb árat olyanért, amit agyalás nélkül fogyaszthat el.

Szerencsére sokat változott a hozzáállás hazánkban az étkezdék részéről is. Véleményem szerint ez inkább a turistáknak köszönhető és nem annak a tetemes mennyiségű vega/vegánnak, akik Magyarországon élnek.

Sajnos még mindig nem tartunk ott, ahová a külföldiek már évekkel ezelőtt eljutottak.

Vegyük a gyorséttermeket, hiszen rengetegen megfordulnak bennük. Amikor külföldön járunk a férjemmel, mi is hamarabb csábulunk el, mivel árkategóriában összehasonlíthatatlan egy normál étteremmel.

A McDonaldsnak Magyarországon a mai napig nincsen önálló vegetáriánus vagy vegán étele a sült krumplin, a kertész salátán és a gyerekeknek szánt sárgarépa korongokon kívül. A Burger Kingnél ezzel szemben van Plant-Based és vegetáriánus burgerük is (vagy ahogy ők hívják whooper), saláta, nachos sajtfalatok, hagymakarikák, sült krumpli, édesburgonya és csilis sajtfalatok is. Kicsit több opcióval rendelkeznek.

Hazudtam, mert gyorsan rákerestem, és kiderült a hazai Meki piacra dobta a Maestro Felix Fox szendvicsüket, ami rókagombás pogácsát tartalmaz. Hát, első olvasatra nem ájultam el tőle. Meg azért nem reklámozták halálra. Minden nap elsétálok az egyik kajáldájuk előtt és még soha sem láttam a plakátját. A Burger King legalább tolja az arcodba, hogy válaszd a 100% húsmentes whoopert.

Ezzel szemben külföldön bárhova megyünk teljesen mindegy, hogy a bohócosba vagy a burger királyba térünk be, biztosan találunk ehetőt, ráadásul a legtöbb esetben olyat, amit előtte még csak nem is kóstoltunk. Utazásaim során ilyen szempontból a bécsi Burger King vitte a pálmát, az egyik éttermük kizárólag vegán opciókat kínált. Mindent kipróbálhattam, olyanokat, amiket normál esetben soha az életben nem ettem volna. Például baconös óriás hambit. A mennyekben éreztem magam. Sajnos ez a hely azóta bezárt.

Meglepő módon a franciák nem tudnak jó vegán ételeket készíteni. Izgalmas kreációkat szülnek, de nincs semmi ízük. Valamiért kifelejtik a fűszereket, pedig az a hír járja, a francia konyha verhetetlen. Igen, de nem a vegánok számára. Párizsban a legjobbat egy indiai vegetáriánus helyen ettük. Náluk nem hiányoltam az ízeket és a fűszerezést.

Számtalanszor az indiai konyha mellett döntünk, ha átlépjük az országhatárt, mert tisztában vagyunk a kínálattal.

A britek chilis krumplija egyszerűen verhetetlen, mégis a legjobb vegán hely Bécsben található. Veggiezz néven fut és két létesítményükbe is el lehet látogatni. A menüjük szerencsére megegyezik. A wrap szendvicsektől kezdve az egytálételen és a levesen át minden van. A kedvencem a Protein Bowl, ami annyira laktató, hogy semmilyen köretre nincs szükség pluszba, hiába sárgarépa, lilakáposzta, avokadó, saláta, protein és tzatziki teszi ki az összeállítást. Ők is borsófehérjét használnak, állagra úgy néz ki, mintha csirkemell lenne, amit annyira ropogósra sütnek,  hogy szinte szétomlik a szádban. Amíg nem kóstoltad, nem is éltél igazán.

A kedvenc növényi tejem a zabtej. Sokkal testesebbé és nehezebbé teszi a kávét, mondom ezt olyan kávé rajongóként, akinek a délutáni feketéje hajlamosabb kikezdeni a gyomrát. Könnyebben megéhezem tőle. A zabtej változtat ezen. Jobban eltelít.

Persze rengeteg helyen elrontják, mert a baristák egyáltalán nem figyelnek oda, illik-e az adott tej alternatíva az üzletükben szolgált kávéhoz. Ennek eredménye a keserű és szar lötty, amitől fintorba rándul az arcod és legszívesebben kiöntenéd, nem hogy fizess érte ezerötszáz forintot. A másik probléma, hogy olcsó növényi tejeket használnak, amik önmagukban is ihatatlanok, erre képesek még a kétszeres szorzót is rátenni.

A napokban Athénba utazunk néhány napra. Kifejezetten várom a kirándulást, a kikapcsolódáson, a nevezetességek és az új kulturális élményeken felül az ételek miatt. Ugyanis több, mint tíz vegán étterem található Athénban. A legtöbb görög konyhát kínál. Nyilván annak a híve vagyok, hogy ha már elmegyek egy másik országba, akkor ízleljük meg a helyi kultúrára jellemző ízvilágot. Vegaként sajnos akadnak ennek korlátai, de nem az olívabogyó hazájában. Teljesen rá vagyok csavarodva a vegán gyrosra. Alig várom, hogy kipróbáljam. Remélem annyira ízletes lesz, mint amennyire elképzelem.

Addig is készítek magamnak egy zabtejes kávét meg egy incsifincsi vega szendvicset, amit jó Brachiosaurusként, bűntudat nélkül fogyasztok el.megbook_brachiosaurus.jpg

Görcs

Pure Imagination

Elkezdtem írni valamit. Egy történetet. Hosszú ideje az elsőt. 

Az írás mindig is a lényem szerves részét képezte. Hozzám tartozott, akárcsak a szívem, a kezem vagy a lábfejem. Egészen addig, amíg be nem görcsöltettek.

Motiválnia kellett volna annak az író közösségnek, akiknek a tanfolyamát követően részt vettem a nyári alkotó táborukban. Azért mentem, hogy tanuljak és fejlődjek. Olyan emberek között mozogjak, akiknek ugyanaz a szenvedélye, mint nekem. Akik elfogadnak, megértik mennyire kényes egy alkotói folyamat, hiszen bármit is írsz a legmélyén ott vagy legbelül. Erre azt érték el, kételkedni kezdtem magamban és letettem a képzeletbeli tollat hosszú, hosszú évekre. 

Begörcsöltem. Hiszen, ha egy sikeres, több könyves szerző lefikázza a munkámat, akkor mégis hogy hihetem, értékes, amit csinálok. Én, a kis névtelen senki. 

Szégyelltem magam és elhittem, nincs keresni valóm az írói világban, még annyira sem, hogy magam szórakozására alkossak. Pedig nem nekem kellett volna szánakozva léteznem, hanem neki, aki mentornak gondolta magát és ebben a titulusban tevékenykedett. Azért, mert én másféle hangvétellel, más szemszögből fogom meg a történeteket, nem jelenti azt, hogy rossz. Ahogyan az idősebbek is, inkább leszólják a fiatalabbakat, mert a generációs különbségeknek köszönhetően képtelenek megérteni őket,  úgy az én szokatlan stílusom sem feltétlen máglyára való. Már látom ezt.

Éveken át úgy tengődtem, mintha elvesztettem volna az egyik testrészemet. Újra kellett tanulnom élni. A korábbi kreativitássá formált belső feszültségeket máshogy kellett levezetnem.  

Aztán eltelt annyi idő, hogy a lelkemen ejtett mély sebek gyógyulni kezdtek. Ott van még a forradás, szemmel nem látható, de érzem. Már önmagában óriási lépés, hogy újra elővettem a gépemet és a szövegszerkesztőben pötyögni kezdtem.

Hiányzott. Igazán csak akkor tudatosult bennem, amikor újra írni kezdtem. 

Nem mindig jó ami kijön belőlem, tudom jól. Lötyög, akár egy rosszul meghúzott csavar, de legalább írok. 

Kisebb elvárásokat állítottam fel magammal szemben, ami sokat javított a pókhálósra repedezett önbecsülésemen. Szabtam határokat, ahogyan határidőket is. Minden héten írok függetlenül attól, mennyire zsúfoltak a napjaim. Ez egy fontos kompromisszum, hogy visszataláljak és fejlesszem magam. 

Imádtam kitalált történetekkel babrálni, karaktereket építeni. Górcső alá vonni, hogyan lesz az ötletből valami kézzelfogható. Csak hát az imposztor szindróma, amit azon a bizonyos nyári napon szereztem ezt is kiírtotta belőlem.

Mégis pár hónappal ezelőtt viszketni kezdett az agyam egy jelenettől. Milyen helyzetek születhetnek két ember találkozásából. Csak gondolatkísérletként indult, ami nem eresztett. Gyökeret vert bennem. Beférkőzött a bőröm alá, borostyánként szőtte be a belsőm minden egyes szegletét.

Élveztem alámerülni benne, tovább fűzni és hirtelen azon kaptam magam három jelenet ötlet is megszületett a fejemben. 

A szűnni nem akaró viszketést csak egy módon csillapíthattam, ha digitális papírra vetem az elmémben zajló fantazmagóriát. 

Elkezdtem hát írni egy nagyobb lélegzetvételű saját történetet, hosszú idő óta az elsőt. Már az összefüggéstelen heti rövid szösszeneteim is az írás birodalmába visszavezető sárga köves út részét képezték, de ez egy újabb lépés a régi kreatív énem felé.  

A sztori nem egy hatalmas valami. Kitaláció, ami a realitás talaján mozog, de mégis bármi lehet még belőle. Élvezem a folyamatot, ahogyan egy-egy mondatfoszlányból oldalak és bekezdések születnek. Nem agyalom túl a dolgokat, nem gondolok arra, mi lesz ha a végére érek. Könyv születik vagy talán novellák halmaza? Szimplán csak élvezem. 

Örülök, hogy ismét képes vagyok a semmiből teremteni valamit. Megformálni a szavakat, felépíteni a cselekményt. Egyáltalán írni valamit. 

Boldog vagyok, hogy minden egyes nappal egyre távolabb kerülök a görcstől, ami béklyóba vert. 

Akárcsak Houdini a bilincsekből, én is kiszabadultam. A határ pedig a tiszta képzelet.

img_8999.jpeg

Vidéki forgatás

Feeling Good

Múlt héten írtam arról, egy videoklip forgatáson dolgoztam. Most mesélek a vidéki forgatási napról. 

Január végére esett, arra az egy péntekre, amikor úgy döntött az időjárás, havazni fog. Éjszakai forgatásról volt szó, délután négykor kezdtük a felvételek rögzítését, a végét hajnali kettőre lőttük be. 

Számítani kellett a hidegre. Arra, hogy meg fogunk fagyni. Főleg, hogy a nagy részében a szabadban voltunk. Négy termosznyi forró teával szerelkeztem fel, az ötödikben kávé volt. 

Délelőtt letoltam a saját előadásomat, majd a jégeralsómat magamra kapva beültem az autóba, amivel vittek. Jóval kisebb stábbal mentünk, az első napon többen dolgoztak velünk, de még így is három autó kellett hozzá. 

A csapat nagy része korábban indult, hogy elő tudjanak készülni, én az énekessel érkeztem. 

Úti célunk egy jócskán Debrecen alatt található 1600 fős község volt. 

Minimum három órás úttal kell számolni a fővárosból, de az operatőr, a fővilágosító és a rendező korábban már jártak ott terepszemlén, amikor is két és fél óra alatt megjárták az utat, ezért úgy döntöttek, lőjük be a diszpó készítésekor kettő óra negyvenöt percet. 

Biztos voltam benne, nem lesz elég ennyi idő. Bele kell kalkulálni a tankolási és mosdó szüneteket is, az időjárást, és ki tudja mi lesz az utakon. A havazás mindannyinkat meglepetésként ért, ennek ellenére, szépen lehetett haladni az autópályán, azért mégis kicsit megnehezítette a körülményeket. 

Ez a kis település annyira keletre fekszik, hogy a hátsó ülésen az ablakon kitekintve láttam  az országhatárt. Ha nem kellett volna lefordulnunk balra, akkor a kocsinkkal a határátkelők sorába gördültünk volna be.

A községbe egy három kijárattal rendelkező körforgalmon keresztül vezetett az út. Jobbra, az első kijárat a nagy semmibe visz, a második a még nagyobb semmibe, a harmadik pedig a községbe. A körforgalom közepén jártunk, amikor kaptam egy üzenetet. Üdvözlünk Romániában! Az EU-díjzóna egyik országában vagy, ezért úgy mobilozhatsz a saját csomagod díjai szerint, mint otthon… 

Meg kell hagyni, meseszép látványt nyújtott táj, ahogy mindent hó borított. Meg persze rohadt hideg is volt. 

Egy tehenészetben forgattunk, két nagyobb helyszínnel. Az istállókban és a szabadban. 

Kicsit magamat is pörgetnem kellett, hogy a három órás út és a délután ellenére még csak most kezdődik a munka java. De mivel két nappal korábban jó sok tapasztalattal gazdagodtam, nem aggódtam igazán. 

Egy gyors mosdózásra és cuccok lepakolására maradt idő, az énekes átöltözött és már mentünk is a setbe. Kábé akkor értünk oda, amikor el kellett volna kezdenünk forogni. 

Kis csúszással indultunk, mivel egyik autó sem ért le az eredetileg belőtt időpontra, amit aztán gyönyörűen behoztunk. 

Tapasztalatok: 

Tehénnel nehéz forgatni.

Ha a fények beállítása érdekében bele kell feküdni egy markolóba, nem szabad kihagyni. 

Az istállóban ne nézz fel, különben szívrohamot kapsz, ha meglátod a pókháló mennyiséget, főleg ha kissé arachnofóbiás vagy.

A télnek köszönhetően már hétkor órakor olyan érzésed van, mintha este tíz lenne. 

Ha hosszú órákat dolgozol a hidegben, nincs szükség kávéra, még akkor sem ha éjszakába nyúlik, mert a hideg ébren tart. 

A nyakba akasztható JBL hangfal igazán praktikus, ha külsőhelyszínen, istállóban vagy egyéb helyen forgatsz videoklipet. Nem kell a tócsába és a tehénszarba tenni, plusz te magad leszel a zene.

A legtartósabb termosz a világon hőtartásilag a DM-es. Még hajnali egykor is forró a tea benne, amit reggel fél nyolckor készítesz. 

Az istállóban nincs olyan hideg, mint a szabad ég alatt, hiába nyitott oldalakkal rendelkezik. A tető és a falak tartják a hőt még a tehenek nélkül is. 

A fázás mindenkit megváltoztat. Míg az első forgatási napon senki nem kérdezte meg, mennyi kép van még hátra, itt többször is feltették ezt a kérdést.

Egyhuzamban négy órát tartózkodni melegedés nélkül a mínusz kilenc fokban sem lehetetlen vállalkozás, ha az ember megfelelően öltözik fel. 

Jó ötlet volt négy termosznyi forró teát magammal cipelni. Kellőképpen átmelegített. 

A száraz téli levegő eltűnteti a ruhádból a tehénszagot.

Nincs az a mennyiségű zokni, ami meggátolná, hogy egy idő után fázni kezdjen a lábujjad. Bár a húsz percig a markolóban mozdulatlanul fekvés is eléggé befolyásoló tényező.

Minden igyekezetem ellenére külső, hideg helyszínen máshogyan lehet hajtani az embereket.

A tehenek érdeklődő állatok, ha megszokják a fényeket és a felhajtást.

Nincs bajom, ha tehénszaros szalmában kell mászkálni, csak ne találkozzak pókkal. 

Nem vagyok jó hajsimogató és frizura igazító.

A rendezői monitor továbbra is hasznos, fontos, hogy azt nézzem, ne pedig a valós jelenetet. 

Fagypont alatti hőmérsékletben az iPad kijelzőjének taperolása miatt levenni a kesztyűt egyenlő a halállal. 

Hasznos ha ilyen körülmények között kapucnis és aláöltözésre alkalmas kabátot veszel fel. 

Szalmákkal betakarni az állványok lábát, hogy belesimuljon a környezetébe élvezetes feladat, nem pedig aljamunka.

Ha világosban mész be az istállóba, de pár óra elteltével sötétben jössz ki, garantáltan megborul az időérzékedet.

Borítékolni kell a nem várt eseményeket, bizonyos döntéseket pedig neked kell meghozni. 

Gondolni kell a közös stábfotóra. Mindenképp készüljön miután befejeztétek a forgatást. 

Még mindig menő érzés azt mondani tessék, és ennyi.

Örülnek az emberek, ha közel két órával hamarabb közlöd velük, felvettük az utolsó jelenetet. 

A forgatás után még három órát utazni haza közben megpróbálni nem bealudni, remek érzés. 

Popcorn imádóként olyan klipet forgatni, ahol a pattogatott kukorica szerves része a kelléknek, amit utána meg is ehetsz, isteni érzés. 

Ilyen időjárási körülmények között nagyon figyelni kell a szereplőkre, hogy ne fázzanak meg. Csak akkor kérjük meg, álljanak be a setbe, ha már rögzítés közeli állapothoz kerültünk. 

Nyilván akkor romlik el a kazán és nincs meleg víz, amikor te egésznap a téli éjszakában forgattál. Mikor jössz rá? Amikor a tus alatt várod a forró vizet.

Konklúzió, egy fantasztikus napot tudhatsz magad mögött. 
img_8592.jpeg

süti beállítások módosítása